Säsong 2019 - Vi provodlar åt Nelson Garden

DSC_1154.jpg

Hej hopp där i hösten! Hur många underbara utedagar har inte den här hösten bjudit på hittills? Vi får hur mycket som helst gjort just nu, för vädret tillåter verkligen det! Vi ligger i princip helt i fas med allt som ska göras i höst. Snittblomsåkern är städad och redo att planteras lök i! Och lök kommer det bli, för just nu förbereder vi för den ‘blommigaste våren’ vi kanske någonsin haft i Fiddekulla!

Igår fick vi ett stort lass med blomsterlök levererat till oss. Mängder med tulpaner, narcisser, vårhyacinter, pärlhyacinter, scillor, krokus, liljor (mm.) - härliga blomsterlök i alla dess färger och former…

För vet ni vad? Vi har fått det fantastiska, roliga och ärofulla uppdraget att bedriva provodling åt Nelson Garden. Det innebär att vi kommer att odla hela Nelson Gardens lök- & knölsortiment framöver, för att kolla så att färg, form och sort stämmer överens. Vilken uppgift! Vi som älskar att testa nya sorter och hitta de riktiga pärlorna. Det här har vi verkligen sett fram emot att få sätta igång med! Nu i oktober sätter vi de första lökarna. Först ut blir narcisserna - påsk- & pingstliljorna!

Mycket av vår säsong 2019 kommer att spenderas med att odla just Nelson Gardens lökar och hålla koll på sorterna, anteckna, fotografera, dokumentera och rapportera. Gissa om vi redan längtar till våren?

Igår började vi med att sätta ner de första narcisserna. Det är mycket lök att hålla reda på, men det stora jobbet är nästan etiketteringen, att hålla koll på sort och artikelnummer. Vi har kommit på en bra metod med både träetiketter på plats, fotografering av planteringarna samt en digital karta över lökodlingarna, för att ha trippelbra koll!

Sen har vi en blommig vår att se fram emot här i Fiddekulla!

DSC_1289.jpg
DSC_0965.jpg
DSC_0013.jpg
DSC_1047.jpg
DSC_1146.jpg

Plantor, plantor, plantor!

DSC_5136.jpg

Plantor, plantor, plantor!

Det känns underbart att nu kunna erbjuda våra egenodlade plantor!

Det vi odlar, odlar vi från frö eller stickling (som vi själva tar) och varje liten planta har blivit hanterad med varsamma, jordiga människohänder. Det är ett hantverk att odla. Varje planta vi odlar ska vara färdig för utplantering när de kommer hem till er. Därför väntar vi med försäljning av bland annat tomatplantor. De kommer i maj någon gång!

Nu har vi iallafall plockat fram våra egna jordgubbsplantor och rabarberplantor, bland annat. Dessa går utmärkt att plantera ut nu! 

Öppet nu i helgen

Fredag: 14-18
Lördag-söndag: 10-14

Välkomna ♡

Penséer till helgen

DSC_4658.jpg

Svenskodlade penséer

Medan vi väntar på våra egna...

Vi väntar spänt på att våra egenodlade små ekopenséer ska blomma för fullt. Just nu har de första slagit ut och mer knoppar är på gång. 

Tills dess att våra egna blir stora och fina så vill vi gärna kunna erbjuda lite svenskodlade penséer. Imorgon finns alltså dessa skönheter att köpa i trädgårdsbutiken. Se mer av vad vi har i butiken just nu genom att klicka här.

DSC_4757.jpg

Varmt välkomna till oss nu helgen! 

Fredag: 14-18

Lördag: 10-15

Söndag: 10-15

Arbete på blomsteråkern

Arbete på blomsteråkern

Vår blomsteråker har inte odlats på rätt många år. Här har varit vall och hästhage sålänge jag kan minnas.. Så nu har vi en del att ta tag i. En jordanalys visade att det fanns en enorm brist på kalk. En sådan brist att ingenting tydligen skulle kunna växa/trivas här egentligen. Så nu har vi kalkat! Vi hoppas bara behöva göra det den här gången, och kanske en gång till. Att få igång den organiska aktiviteten i jorden känns viktigast av allt just nu. Lyckas vi bara odla jorden på ett hållbart sätt så kommer jorden att frigöra kalk på ett naturligt vis - hoppas vi. Vi ser fram emot att få liv i den här jorden och åkerbiten igen!

Read More

Tid för planering av lökar & knölar

DSC_3687.jpg

Tid för planering..

av lökar & knölar

Hej! Nu är det snart helg igen och imorgon öppnar vi upp trädgårdsbutiken för den här veckan! Den här veckan skulle vi vilja lyfta fram den fina sättpotatisen och sättlöken som vi har. Vi tror på ekologisk utsäde, helt och hållet! Ekologisk sättpotatis från Stubbetorp potatis, ekologisk sättlök (både gul & röd) från Nelson garden och så naturligtvis, ekologiska blom- krydd- & grönsaksfröer från Impecta!

Men alltså, varför ska allt vara ekologiskt..?

Vårt svar på detta är för att vi helt enkelt tror på det och bryr oss om det. Vi vill stötta ekologisk odlingskultur. Och vi vill sprida sorter som är tåliga, starka och naturligt motståndskraftiga. Sorter som är gjorda för att klara sig superbra utan gifter. Vi vill verkligen försöka undvika spridningen av gifter i naturen så gott vi bara kan. Så det här är vårt lilla ställningstagande. Hoppas ni förstår! ♡

DSC_3544.jpg

Vårt odlingskit från Stubbetorp potatis ser ut såhär! Här i lådan finns allt som behövs för att odla potatis, i princip. I lådan ingår även Stubbetorps KRAV-godkända trädgårdsgödsel. Med varje låda får man dessutom med ett litet papper med tips på hur du odlar din egen potatis! I lådan finns två potatissorter, en tidig och en sen. Här kommer en kort presentation av dem:

Charlotte är en prisbelönt potatis med jättefin smak och konsistens. De internationella kockarnas favoritpotatis, sägs det! En riktig delikatesspotatis. Charlotte är tidig, fast och lagringsduglig. En perfekt potatis, helt enkelt!

Yona är fast och mognar senare med rött skal och gult kött. Yona ger rikligt med potatis som är mycket lagringsdugliga. En mycket fin vinterpotatis.

DSC_3696.jpg
DSC_3706.jpg

Åh just det ja! Nu är påsken utflyttad och vi har faktiskt halva priset på påskliljor och pärlhyacinter! Passa på vettja, annars planterar vi ut alla plantorna själva. :-) Nu tycker jag vi lyfter fram odlingen igen! 

Ha en jättefint (snart) helg allihopa! ♡
önskar Lovisa