Snödropparnas tid

DSC_7497.jpg

Nu är det mars och snödropparna blommar för fullt. Här kommer ett par bilder från gårdagens snödroppefotografering.

Även tulpanerna som vi odlar till snitt & testodling har vaknat till och börjat tittar upp ordentligt både inne i tunnelväxthuset samt utomhus.. Det är så härligt att se dem allihopa! Vi längtar till den färgglada blomningen!

Nästan varje dag poppar det upp nya små vårtecken, så jag har gjort två små filmer med vad som blommar och är på gång just nu. För att se mer filmer så kan ni prenumerera på vår youtube-kanal (som såklart är gratis). Där kommer det dyka upp många filmer under den kommande blomster- & trädgårdssäsongen! Länk till kanalen finns här nedanför filmerna.

Vacker vintermorgon på gården

DSC_0125.jpg

Morgonen den 3 februari vaknade jag till ett sånt underbart ljus. Jag kastade mig upp, tog med all min kamerautrustning och sprang ut och fotade i det vackra ljuset. Här på gården är det verkligen fint i alla årstider. Det blev även en liten film från morgonen.

Amaryllisens tid

“Rapido” är en klassisk julröd amaryllis som ger många stjälkar med massvis med blommor och är bland de snabbaste att slå ut

“Rapido” är en klassisk julröd amaryllis som ger många stjälkar med massvis med blommor och är bland de snabbaste att slå ut

Nu är det mitt i januari och amaryllisarnas tid är fortfarande här! Vilken underbar vinter/vårblomma som blommar i så många olika storlekar, i så många olika färger och under en så lång tid. Vi provodlar ett par olika sorter på uppdrag av Nelson Garden. Några favoriter som vi hittat hos dem är bland annat ‘Rapido’, en snabb och väldigt rikblommande amaryllis i klassisk julröd. Vi älskar även den hallonröda ‘Magical Touch’ som har en vit kant och glittrar vackert i vinterljuset. ‘Alfresco’ har allt man kan önska sig i en dubbel, vit amaryllis och den ‘storblommiga rosa’ är så ljuv i sin färg, som en somrig lilja!

Här kommer lite bilder på amaryllisarna hos oss som jag passat på att dokumentera under de senaste veckorna. Vi har även den limegröna ‘Lemon star’ som inte ingår i provodlingen för Nelson Garden, men som jag tycker har väldigt bra hållbarhet och står väldigt länge när den blommar.

DSC_0187.jpg
DSC_5385.jpg
DSC_0228.jpg
DSC_6245.jpg

Foto: Lovisa Wendt på Fiddekulla Trädgård

Närodlat granris till våra kransar & workshops

DSC_2010.jpg

Tiden börjar närmar sig för gravsmyckningar & julkransar - vi är lite sent ute, men börjar jobba med detta först nu till helgen (vi har smygstartat lite med gravsmyckningar redan). Till min stora glädje har vi funnit Flakulla Skogsgård, som vi med stolthet kommer att köpa vårt ädelgranris från till kransar framöver.

Visst kan man använda ‘vanlig gran’ till kransar - det gör vi också. Men när man binder kransar vill man gärna använda sig av ris från sköna, (ej stickiga) granslag som fyller en stomme bra och går hyffsat snabbt att arbeta med. Där är ädelgranarna bra! Vi använder mest ris av nobilis/kaskadgran (Abies procera) och Nordmannsgran/kungsgran (Abies nordmanniana). I måndags hämtade vi 100 kilo ris av båda dessa granslag hos Cecilia Rooth i Flakulla (Fågelmaratrakten i Blekinge), som odlar dessa granar och skördade riset dagen innan vi kom och hämtade det. Riset är verkligen av högsta kvalité och så färskt det bara kan bli.

Det som tilltalar mig extra mycket är att inga bekämpningsmedel använts på granarna - vilket annars tyvärr är vanligt. Det känns jättekul att kunna använda såhär högklassigt och giftfritt ris - för en ekologisk nörd som mig! Här kommer lite bilder på dessa mjuka, trevliga gransorter.

DSC_2290.jpg
DSC_2267.jpg
DSC_1945.jpg
DSC_2276.jpg
DSC_2238.jpg
DSC_1951.jpg
DSC_2240.jpg

Vi fick lov att titta på granodlingarna och känna på de olika sorterna. Det var väldigt inspirerande och roligt att se de olika sorterna som de odlar! Läs mer om Flakulla skogsgård erbjuder på Cecilia & Rolfs hemsida.

Här nedanför kommer lite bilder från granodlingen och de olika gransorterna. Vi kände även på den väldigt stickiga blågranen. Den var nästan självlysande blå och ett otroligt vackert träd - dock inte optimal att göra kransar av pga stickigheten.

DSC_1778.jpg
DSC_1885.jpg
DSC_1760.jpg

Blågran - Picea pungens (OBS den här är väldigt stickig!)

DSC_1767.jpg

Nordmannsgran/Kungsgran - Abies nordmanniana

Kaskadgran “Nobilis” - Abies procera