Minnesdagen för de döda - Alla helgons dag

DSC_3226 m.jpg

På lördag är det Alla helgons dag, minnesdagen för de döda. Enligt gammal tradition lägger man en krans, gravliggare eller en bukett med vackert granris på sina saknades gravar vid denna högtid. Idag tänder många ljus och lyktor vid graven. Båda alternativen tycker jag är jättefina och ett vackert sätt att hedra de döda på. Nu är tiden då jag tänker extra mycket på min saknade mormor som jag älskade djupt men tyvärr inte fick dela mitt liv med så länge.. På lördag kommer jag lägga en krans på mormors grav i Vissefjärda och beundra det vackra fackeltåget som går genom byn och slutar vid kyrkan. ♡

Som ni kanske redan har märkt så är både Cilla och jag väldigt förtjusta i hantverket att binda kransar. Vi föredrar framför allt att använda material som kommer direkt från naturen, gärna skogen och som håller länge. Vi blandar odlat med vildplockat och undviker syntetiska plastmaterial då detta inte hör hemma på en kyrkogård. Om du behöver en krans, eller ett knippe med fint ris att lägga på din saknades grav så kom gärna förbi hos oss nu till helgen. Vi gör kransar på beställning och har alltid kransar färdiga i butiken. Vi har öppet varje dag mellan 10-16 och hjälper gärna till med alla era önskemål!

DSC_3278.jpg

Vi börjar även fylla gårdsbutiken med lite nya produkter som skulle kunna passa fina som julklappar. Vi har fått hem vackra och populära “Botanicum” igen och den nya favoriten “Allt börjar med ett frö…” som är minst lika vacker och lärorik den.

Vi vill önska er en vacker alla helgons dag på lördag och en fin helg!

/ Lovisa ♡

Lökplantering för testodlingen

DSC_3049.jpg

Hej allesammans! Hoppas ni har en fin vecka. Det har vi! Det ser ut som det har kommit snö på många ställen i landet redan. Vi är tacksamma att vi sluppit det, för vi har massvis med planteringsarbete att göra just nu, som vi inte kunnat börja med förrän “på riktigt” just nu! Så nu är vi igång och det känns fantastiskt!

Vi bedriver ju som sagt testodling av Nelson Gardens lök- och knölsortiment här i Fiddekulla, och såhär såg det ut idag när vi planterade en hel del olika sorters lökar och knölar i ett par nya upphöjda bäddar. Här sätter Cilla & jag lite smålökar som många olika sorters krokus, snödroppar, pärlhyacinter, vårhyacinter, balkananemoner, vintergäck, kungsängsliljor med mycket mera. Det är mycket kvar som ska planteras, och det ska vi försöka hinna med nu i veckan. Tulpanerna sätter vi allra sist, för de ska ut på snittblomsåkern! Så fort vädret tillåter så sätter vi nya lökar. Det är ett jättejobb, men jätteroligt! Tänk vad fina små minibuketter vi kommer kunna göra till våren med alla dessa tidiga vårblomster. Åhh…

Nu börjar våren för oss! Tack för att ni följer oss i alla våra projekt! ♡

DSC_3062.jpg

Såhär skyddar vi bädden för hönsen (som älskar att sprätta runt i jorden). De kan faktiskt sprätta runtomkring bädden från och med nu..

Gravsmyckning & nya öppettider

DSC_0512.jpg

Goddag i hösten (eller nästan/snart vintern)! Vad snabbt det går nu…

Häromdagen bytte vi om till vintertid och med det så kände vi att det också var dags att ändra lite i våra öppettider. Vi kommer att stänga butiken lite tidigare nu, varje dag. Men vi har fortfarande öppet varje dag. Nu gäller tiderna 10-16, varje dag. Välkomna då! Självbetjäning gäller fortfarande.

Men vad har vi i gårdsbutiken just nu? Jo, nu har vi bundit kransar och gjort gravdekorationer att lägga på graven inför allhelgona nu till helgen. Det finns flera olika storlekar och stilar att välja mellan i butiken. Vi har även plantor för höstplanteringar. Ljung, egenodlad grönkål (purpurkål), egenodlad silverek, egenodlad murgröna, kärleksört & taklök mm. Här kommer lite bilder på hur det kan se ut hos oss just nu.

DSC_2893.jpg
DSC_2685.jpg

Närodlat granris till våra kransar & workshops

DSC_2010.jpg

Tiden börjar närmar sig för gravsmyckningar & julkransar - vi är lite sent ute, men börjar jobba med detta först nu till helgen (vi har smygstartat lite med gravsmyckningar redan). Till min stora glädje har vi funnit Flakulla Skogsgård, som vi med stolthet kommer att köpa vårt ädelgranris från till kransar framöver.

Visst kan man använda ‘vanlig gran’ till kransar - det gör vi också. Men när man binder kransar vill man gärna använda sig av ris från sköna, (ej stickiga) granslag som fyller en stomme bra och går hyffsat snabbt att arbeta med. Där är ädelgranarna bra! Vi använder mest ris av nobilis/kaskadgran (Abies procera) och Nordmannsgran/kungsgran (Abies nordmanniana). I måndags hämtade vi 100 kilo ris av båda dessa granslag hos Cecilia Rooth i Flakulla (Fågelmaratrakten i Blekinge), som odlar dessa granar och skördade riset dagen innan vi kom och hämtade det. Riset är verkligen av högsta kvalité och så färskt det bara kan bli.

Det som tilltalar mig extra mycket är att inga bekämpningsmedel använts på granarna - vilket annars tyvärr är vanligt. Det känns jättekul att kunna använda såhär högklassigt och giftfritt ris - för en ekologisk nörd som mig! Här kommer lite bilder på dessa mjuka, trevliga gransorter.

DSC_2290.jpg
DSC_2267.jpg
DSC_1945.jpg
DSC_2276.jpg
DSC_2238.jpg
DSC_1951.jpg
DSC_2240.jpg

Vi fick lov att titta på granodlingarna och känna på de olika sorterna. Det var väldigt inspirerande och roligt att se de olika sorterna som de odlar! Läs mer om Flakulla skogsgård erbjuder på Cecilia & Rolfs hemsida.

Här nedanför kommer lite bilder från granodlingen och de olika gransorterna. Vi kände även på den väldigt stickiga blågranen. Den var nästan självlysande blå och ett otroligt vackert träd - dock inte optimal att göra kransar av pga stickigheten.

DSC_1778.jpg
DSC_1885.jpg
DSC_1760.jpg

Blågran - Picea pungens (OBS den här är väldigt stickig!)

DSC_1767.jpg

Nordmannsgran/Kungsgran - Abies nordmanniana

Kaskadgran “Nobilis” - Abies procera