Rosa rölleka, en underbar snittblomma i sommarbuketterna

Rölleka, Achillea millefolium, finns i många olika rosa nyanser

Achillea millefolium, Rölleka
(stavas också röllika)

Röllekan är en flerårig, solälskande blommande ört som växer vilt och i trädgårdar, Den är en av de äldsta hälsoörterna och har hyllats för sina läkande egenskaper sedan en lång tid tillbaka och användes mycket upp till slutet av andra världskriget. Den är en av de örter som beskrivits och använts flitigast i växtläkekonsten genom historien. Den har också visat sig som en av de mest effektiva växterna mot att avskräcka myggor! Här i Fiddekulla använder vi dem mest som snittblommor till våra sommarbuketter i juli-augusti.

Röllekan är för det mesta vit. Men i det vilda ser man ibland dem i ljusrosa skiftningar. Vi odlar förädlade sorter som ‘Summer berries’, ‘Flowerburst Lilac Shades’ och ‘Summer Pastels’. Dessa är färgmixar, ofta hybridsorter, som ger en bred skala olika rosa och lila färger i alla möjliga nyanser. Från ljusaste rosa till det mest ceriserosa.

De trivs i ett soligt, torrt läge och bildar en tjock, marktäckande matta där de trivs. De sprider sig ordentligt på ett par år och kan behöva föryngras och kortas in. Om man sår plantorna från frö så brukar de flesta sorterna blomma redan första året, (året vid sådd), men lite sparsamt. Bäst blomning blir det andra och tredje året.

Vi älskar att använda röllekan i buketter under sommaren. De fyller ut och ger stabilitet och färg. Men den har lite speciella krav. Här nedanför delar jag tips om hur man hanterar röllekan som snittblomma.

Röllika som snittblomma

Röllikan har en hållbarhet som snittblomma på ungefär 4-5 dagar (i rumstemperatur), sen börjar den se lite blek och svag ut. Det är extra viktigt att byta vatten ofta när det finns röllika i vattnet, ungefär var/varannan dag. De blir snabbt geggiga i stjälkarna och uppskattar ett nytt färskt snitt varje gång du byter vatten.

Att tänka på när man plockar röllika är att den slokar väldigt lätt i solen. Så plocka blommorna helst på morgonen eller kvällen, inte mitt på dagen för att hålla de så friska som möjligt från början. Sätt dem direkt i kallt vatten och ställ dem svalt.

Röllikan, både vild och odlad går även bra att torka. Häng blommorna upp och ner i ett mörkt och varmt utrymme. Kanske uppe på en vind? Sen går de fint att använda i kransar och till torkade arrangemang.

Här kommer inspirationsbilder som jag tog ute i odlingen. Jag och humlan älskar röllika!

DSC_2552.jpg

Fotograf: Lovisa Wendt

Sådd av ljusgroende frön

Hej allihopa och god fortsättning! De första veckorna i januari tar vi det lugnt och har det fortfarande lite ledigt, men vi har satt igång odlingsåret så smått. Vissa fröer behöver sås tidigt och dessa är vi igång med nu. Chili, paprika, kronärtskockor, eukalyptus, prärieklockor, penséer är några av dem som vi sår tidigt, antingen för att de behöver en lång säsong eller för att vi vill att de ska komma igång tidigt (typ penséerna).

Här nedanför vill jag gärna dela lite tips med er! Ofta står det på fröpåsar att fröerna är ‘ljusgroende’ och att de ska sås ytligt. Här nedan delar jag en liten film och tips på hur jag sår dessa typer av fröer. Det jag sår är prärieklocka (Eustoma/Lisianthus) och de är ljusgroende och behöver en lång säsong för att sedan ge skördefärdiga snittblommor i augusti. Det är generellt såhär vi gör när vi sår ljusgroende fröer.

DSC_0107.jpg

Tips för sådd av ljusgroende frön

Fyll brätten, krukor eller pluggar med jord. Jag använder egenblandad såjord men köpt såjord eller planteringsjord funkar bra allihop. Toppa med ett lager vermikulit (det är ett mjukt, vulkaniskt material som håller fukt väldigt bra (passar jättebra vid sådd av ljusgroende fröer, då ytan annars lätt torkar ut!)

Fukta ytan/vermikuliten försiktigt och vattna så hela krukan/brättet är väl fuktat. Lägg fröerna försiktigt på ytan, de ska inte täckas, de ska ligga helt ytligt.

Vattna försiktigt igen och använd gärna en slags duschstril som gör att vattenstrålen inte blir så hård att den rör omkring fröerna. Ställ sedan sådden på den plats där de vill gro (optimal temperatur & plats står ofta på fröpåsen)

Man kan lägga en bit plast över sådden så att den inte torkar ut. Vattna och låt inte sådden torka ut.

Här nedanför är en film där jag visar alla steg lite snabbt :-)

Närodlat granris till våra kransar & workshops

DSC_2010.jpg

Tiden börjar närmar sig för gravsmyckningar & julkransar - vi är lite sent ute, men börjar jobba med detta först nu till helgen (vi har smygstartat lite med gravsmyckningar redan). Till min stora glädje har vi funnit Flakulla Skogsgård, som vi med stolthet kommer att köpa vårt ädelgranris från till kransar framöver.

Visst kan man använda ‘vanlig gran’ till kransar - det gör vi också. Men när man binder kransar vill man gärna använda sig av ris från sköna, (ej stickiga) granslag som fyller en stomme bra och går hyffsat snabbt att arbeta med. Där är ädelgranarna bra! Vi använder mest ris av nobilis/kaskadgran (Abies procera) och Nordmannsgran/kungsgran (Abies nordmanniana). I måndags hämtade vi 100 kilo ris av båda dessa granslag hos Cecilia Rooth i Flakulla (Fågelmaratrakten i Blekinge), som odlar dessa granar och skördade riset dagen innan vi kom och hämtade det. Riset är verkligen av högsta kvalité och så färskt det bara kan bli.

Det som tilltalar mig extra mycket är att inga bekämpningsmedel använts på granarna - vilket annars tyvärr är vanligt. Det känns jättekul att kunna använda såhär högklassigt och giftfritt ris - för en ekologisk nörd som mig! Här kommer lite bilder på dessa mjuka, trevliga gransorter.

DSC_2290.jpg
DSC_2267.jpg
DSC_1945.jpg
DSC_2276.jpg
DSC_2238.jpg
DSC_1951.jpg
DSC_2240.jpg

Vi fick lov att titta på granodlingarna och känna på de olika sorterna. Det var väldigt inspirerande och roligt att se de olika sorterna som de odlar! Läs mer om Flakulla skogsgård erbjuder på Cecilia & Rolfs hemsida.

Här nedanför kommer lite bilder från granodlingen och de olika gransorterna. Vi kände även på den väldigt stickiga blågranen. Den var nästan självlysande blå och ett otroligt vackert träd - dock inte optimal att göra kransar av pga stickigheten.

DSC_1778.jpg
DSC_1885.jpg
DSC_1760.jpg

Blågran - Picea pungens (OBS den här är väldigt stickig!)

DSC_1767.jpg

Nordmannsgran/Kungsgran - Abies nordmanniana

Kaskadgran “Nobilis” - Abies procera

Gör-det-själv: Bind en ljungkrans

DSC_9778.jpg

Bind en krans

med ljung!

Hej allihopa! Idag har jag gjort lite nya grejer, en liten fotoserie och min första film! Jag fick en idé om att jag skulle göra ett inlägg där jag visar med bilder hur jag binder våra höstiga ljungkransar. Så här kommer en liten bildserie med en bonusfilm(!) där jag visar hur man enkelt kan binda en krans själv! Nu kör vi!

Jag använder:

  • Halmstomme

  • Bindtråd/ståltråd på rulle

  • Ljung, eller annat växtmaterial (om ljung så kan det behövas mellan två/fyra krukor, beroende på hur stor kransen ska vara såklart)

  • Blomstersax (att klippa ljungen med, går lika bra med en vanlig sax eller sekatör, men klipp inte i metalltråd med dessa!)

  • Tjockare metalltråd att göra upphängningen med

  • En kraftig avbitartång att klippa ståltråden med

Okej! Dags att sätta igång! Se till att ha alla verktyg och material framme när du sätter igång, det finns inget störigare än att behöva avbryta sitt arbete för att leta reda på en liten pryl… Jag fäster ståltråden genom att sticka den in i halmstommen och sen snurra några varv runt den. Det finns så många sätt att fästa tråden på, men gör på ett sätt så du känner dig nöjd. Du behöver inte tänka på upphängning, det tar vi i slutet!

Jag brukar klippa växtmaterialet och sätta ihop dem till små buketter. Så jag plockar och lägger små buketter efter varandra hela tiden så att det täcker hela ovansidan av kransen. Baksidan brukar jag strunta i att göra - men om man vill så kan man täcka hela kransen. Det blir jättefint, men tar typ dubbelt så lång tid!

Här i filmen visar jag bara hur jag lägger “buketterna” på kransen och binder fast dem. Jag brukar ta och snurra tråden två varv runt buketterna, men det går såklart bra med ett eller tre varv också! Som ni ser så lägger jag nyponen och ljungen på precis samma sätt, men varvar lite mellan materialen så att de återkommer på ett fint regelbundet eller oregelbundet sätt.

Nu är vi nästan framme där vi började! Ibland binder jag mycket närmre till där jag började, men här gjorde jag visst inte det. För att fästa tråden i slutet så spänner och drar jag ordentligt i tråden och “knyter” in den runt sig själv några varv. Se bilden ovanför till vänster. När jag sedan gjort det tills det känns som den sitter rejält så klipper jag av tråden med en tång med ett snett snitt som gör den vass och trycker sedan den vassa biten in i halmstommen. Detta visas också i slutet av filmklippet!

Om det blev lite tunt med växtmaterial någonstans på kransen, när hela stommen är täckt så brukar jag alltid fixa det i efterhand! Då klipper jag till egna små märlor (av den tjocka metalltråden), vässar dem med tången (gör ett vasst snitt) och trycker in buketter med exempelvis ljungen där det saknas lite helt enkelt. Som på bilderna här ovanför.

DSC_9886.jpg

När hela stommen är täckt så kan man lyfta upp kransen och titta lite på den. Var är upp och var är ner på kransen? Det är inte alltid uppenbart. Prova lite olika sätt att hålla den på och välj sedan, och markera var som är upp på kransen, kanske med en rosett (som sedan kanske får sitta kvar)? Välj formen genom att hålla upp kransen och leta efter en fin cirkel i mitten/hålet. Det brukar kännas som ett ställe är naturligt “upp”.

Dags för upphängning! Såhär gör jag en stark och smidig upphängning till alla sorters kransar. Ta den kraftigare metalltråden och böj den på mitten. Se bild ett till vänster här ovanför. Böj den sedan igen, i topparna, uppåt så som på bilden. Klipp sedan snitt så att taggarna blir vassa!

Tryck in de vassa bitarna i kransens ovansida. Som på bilderna. Ibland vill tråden böja sig, då får man antingen göra en ny, eller försöka igen lite försiktigt.

Sen är det faktiskt klart! Såhär gör jag en liten ljungkrans. Hoppas att den här lilla guiden kan vara till nytta, eller inspirera er att prova på att binda en krans hemma! Det är väldigt mysigt och det blir faktiskt alltid vackert, bara man jobbar med vackert material!

Kransarnas hållbarhet skiljer sig beroende på vilket material man använder. Ljung kan man till exempel ha inomhus, då torkar den fint (de flesta sorters ljung iallafall) och kan hålla upp emot ett helt år! Ljungkransar kan även hänga utomhus, men bör då hängas under tak, så den inte blir för blöt.