Skötseltips: Tulpaner

DSC_0003.jpg

Skötseltips: Tulpaner

En hållbar blomma i vas: vid rätt skötsel

Vilka blommor de är, tulpanerna! Så krispiga och med så stora blommor på stabila stjälkar. Visst är det underbart med så maffiga blommor såhär tidigt på säsongen ändå? Men det råder lite osäkerhet kring den bästa hanteringen av dessa blommor, som dessutom går att arrangera med dem inomhus på framförallt två sätt (och så som vi säljer dem här): snittade eller på lök. Här tänkte jag dela mina tips för att lyckas med att hålla friska tulpaner på båda sätt!

Först kommer en liten del om tulpaner på lök, och längre ner i inlägget generella hälsotips för tulpaner. Trevlig läsning!

Tulpaner på lök

När man skördar en tulpan hos oss så får man ofta med löken också. Denna lök med blomma är hela plantan på tulpanen. Med löken kvar har blomman allt den behöver för att kunna leva vidare. Det blir alltså en helt levande planta. Men den behöver vatten för att må bra. Tulpaner älskar vatten och svala temperaturer.

Vi brukar ställa tulpaner på lök i en ganska hög, cylinderaktig vas, ibland med lite stenkross i botten. Sen får lökarna stå i vasen och rötterna får dricka vatten. Det är viktigt att rötterna får dricka, men hela löken behöver inte vara i vatten, bara de små ljusa rötterna.

En tulpan på lök kan stå längre än en snittad tulpan. De lever liksom vidare efter plocket och löken kan man sedan plantera ut i sin trädgård. Man kan dock inte räkna med någon blomning igen. De flesta av sorterna vi odlar är så pass förädlade att de inte orkar blomma mer än en gång. Enkla tulpaner så som darwinhybrid-tulpaner brukar dock komma tillbaka på ett mycket pålitligare sätt.

Ibland mår tulpanerna på lök inte alls bra inomhus, även om de står med rötterna i kallt vatten. Man ser att bladen slokar och stjälken känns klen och livlös. Då kan det helt enkelt vara för varmt inomhus. De föredrar ett svalt läge, så svalt som möjligt - om än bara under nätterna. Det är bra om arrangemanget kan stå mitt i ett rum eller någonstans lite svalt och inte i ett fönster. Om tulpanerna på lök slokar och ser riktigt ledsna och hängiga ut så kan det allra bästa ändå vara att knipsa av lökarna och ha tulpanerna som vanliga snittblommor. Så fort man klipper av löken och de få börja dricka vatten effektivt igen så piggar de till sig jättesnabbt! Kallt, rent vatten gör under för tulpaner. Och så kan man rulla in stjälkarna i lite papper och låta de dricka med pappret runt, så formar de sig efter pappret och blir raka och färska igen!

hälsotips för nyplockade tulpaner

Här kommer några tips, speciellt för dig som kanske varit och självplockat tulpaner hos oss, eller planerar att göra det. Dessa tips (eller råd) kan rädda tulpanliv, så läs gärna. :)

  • Svalt, tulpaner vill ha det riktigt svalt för absolut längsta hållbarhet. Kan man ställa sina tulpaner svalt bara över natten så ökar det hållbarheten jättemycket! Det är också kallt vatten som gäller.

  • Tulpaner gillar inte bilresor! De är precis som barn eller hundar och bör absolut aldrig lämnas i en bil som blir varm. Har du tulpaner med dig på bilfärden och måste lämna dem för andra ärenden, se till att ställa bilen i skuggan eller helst av allt: ta ut blommorna så de får vara på den svalaste platsen som finns, kanske under bilen eller ståendes mot en sval, skuggig vägg.

  • När du kommer hem med blommorna ge dem rent och kallt vatten direkt (och ett nytt snitt med vass kniv, om de är utan lök). De kan se superhängiga ut om det varit varmt ute, men de återhämtar sig snabbt. Du kan låta dem stå och forma sig i pappret en stund så de får en rakare form från början, men de kommer växa vidare i vasen efter att de börjar dricka och sedan slingra sig ut omkring vasen, så som de naturlig gör - och ska göra.

  • Arrangera gärna inte tulpaner ihop med färskklippta påskliljor eller andra från narcissläktet, då narcisser läcker en liten saft som är giftig för andra snittblommor. Problem kan undvikas genom att låta narcisserna läcka ur sig saften i annat vatten en timme innan de sätts ihop med tulpanerna. Klipp inte narcisserna igen efter behandlingen, för då börjar de läcka igen.

  • Det är också bra att tänka på att inte ställa tulpanerna i närheten av mognande frukt så som äpplen. Många frukter avger en gas (Eten, etylengas) som får andra frukter att mogna snabbare. Denna gas påverkar snittblommor väldigt negativt och gör att blommorna mognar och vissnar snabbare.

  • Ett sista tips rörande just plockning av tulpaner och för att undvika slokighet helt och hållet är att plocka tulpanerna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då är stjälkarna mer laddade med vatten än mitt på dagen då de står och svettas och jobbar i full brassande sol.

Det finns mycket att säga om tulpaner, och snittblommor överhuvudtaget. Vi får många frågor om just skötsel och hållbarhet hos oss i butiken, så jag tänker att detta inlägg kanske kan ge lite klarhet och göra lite nytta och samtidigt ge lite mer säkerhet i hanteringen av dessa maffiga och älskade vårblommor! Vi vill verkligen att ni alla ska få njuta så länge det bara går av dessa blomsterälsklingar! Skriv gärna till oss om ni har några funderingar kring detta, så försöker jag fylla i hålen.

Tack för att ni tittade in och läste!
/Lovisa

Mundekulla cookbook

eHVTt20w.jpeg

Mundekulla Cookbook

Ett vackert samarbete och samling med vänner
fotograf: Elaine Lilje | The Bohemia

Idag vill jag dela ett projekt vi fick äran att vara med på, ett stort och intensivt uppdrag och samtidigt det vackraste sortens samarbete mellan kreativa skapare och älskare av hantverk, mat och livet på landet. Det här har jag sett fram emot att visa och berätta för er om!

0vL46UNA.jpeg

Stephanie med chokladkakan

Finns på instagram @mundekulla_cooks

Psst! Och för alla er som älskar fotografering, styling och vegetarisk mat kommer ett väldigt fint, utbildande och upplevande tillfälle längre ner på sidan som jag verkligen hoppas ni spanar in!

I höstas fick jag ett meddelande av min vän Stephanie som jobbar som kock på Mundekulla retreatcenter (det ligger i våra trakter, bara ca. 20 minuter längre ut i de småländska skogarna). Stephanie är sedan så länge jag känt henne en av de kreativaste människorna och en passionerad, superskicklig kock. Beskedet kom inte alls som en chock när hon sa att hon skulle göra en kokbok! Det kändes så självklart när jag läste det. Det här kan bli hur vackert som helst! Tillsammans med Irena, art director och stylist, som också höll till på Mundekulla då blev idén till en plan och arbetet började!

Boken är nu beräknad till våren 2020 ca. Jag kommer dela mer när jag vet mer, så se till att hålla utik. Följ gärna Stephanie och Irena för att snabbt få nyheter om boken, deras länkar delar jag här nedanför!

Jag fick i uppdrag att förse blommor till stylingen som Irena stod för. Temat var lantligt, rustikt, varmt och en hel del torkat material. Tack och lov odlade och torkade vi mycket blommor och eterneller i somras som vi hade sparat. De kom till god nytta vid stylingen och fotograferingen av boken. Jätteeterneller, risp, harsvans, gräs, fröställningar av bland annat lupin, vallmo, purpurlök, röd solhatt, kirskål och pärlhyacint-fröställningar (en av mina favoriter, gud så läckra de är!). Det blev även en hel del vackert vildplockat som vass och annat som jag knappt vet namnet på. Några inköpta blommor användes också för att få in enstaka färska material, bland annat stora vackra krysantemum som liknade dahliorna vi odlar här.

Fotograf för kokboken och alla fantastiska bilder i detta inlägg är tagna av Elaine Lilje (The Bohemia).

Delaktiga och skapare i boken är dessa

Matlagning och författare: Stephanie Verstift - @Mundekulla_cooks
Styling: Irena Krajnc Wouters - @Figandforest
Fotograf: Elaine Lilje, The Bohemia - @Elaineliljefotograf
Keramik: Ljung by ljung ceramic - @Ljungbyljung.ceramic
Blommor: Lovisa/jag, Fiddekulla Trädgård - @Fiddekullatradgard
Plats: Mundekulla retreatcenter - @Mundekulla_retreatcenter

Alla länkar till respektive instagramkonto öppnas i ny flik. Kolla gärna in alla dessa olika skapare!

Datum för boksläpp är somsagt inte spikat, men sägs bli någon gång i vår! Så för att få nyheter om det, se till att följa dessa ovanför. :)


Förutom en mängd med underbara maträtter, recept och råvaror (som boken kommer vara smockfylld med) så kommer här nedanför lite små sneakpeakbilder från boken på det som är mer miljöbilder och det som jag deltog lite i, blommorna som sagt. Bland annat kom faktiskt lilla Ponyo med på en så fin bild från middagsscenen. Titta på henne, vilken sötnöt! Hon fick såklart smaka lite och hon gillade speciellt de gröna ärtorna. Haha. Hon är en riktig grönsaksälskare, precis som sin matte och husse! :)

Här nedanför kommer mitt favoritprojekt, ett stort, svävande blomstermoln gjort med en bas av hönsnät och tråd. Jag älskar att blanda torkat och färskt i både buketter och arrangemang. Detta var bland de roligaste blomsterarrangemang jag gjort. Det här molnet svävade så vackert över middagen ‘the feast!’ som bjöds på efter flera dagar med fotografering. Jag var glad att kunna hjälpa till en dag och piffa upp med lite blomster. Här nedanför, under bilden kommer ett litet recept på alla de ingredienser jag har för mig att jag använde i just blomstermolnet.

Blomstermolnet som svävade över dukningen under festmåltiden. foto: Elaine Lilje

Blomstermolnet som svävade över dukningen under festmåltiden.
foto: Elaine Lilje

Recept på mitt blomstermoln

Fröställningar bl. a. lupin, purpurlök/allium, kirskål, röd solhatt, akleja och vallmo
Olika sorters vilda vass och gräs, torkade vassblad samt hemmaodlad Miscanthus
Risp, Limonium sinuatum ‘Iceberg’
Harsvans, Lagurus ovatus
Jätteeternell, Helichrysum bracteatum ‘Salmon rose’
Torkade ormbunkar
Krysantemum ‘Pip Salmon’ (inköpt)
Krysantemum ‘Aljonka’ (inköpt)

Det är så roligt att jobba med torkat material på detta vis. Jag hoppas ni gillar stilen, jag själv blev väldigt nöjd!

Stephanie, kock och författare till boken. foto: Elaine lilje

Stephanie, kock och författare till boken.
foto: Elaine lilje

 

Workshop i matstyling och fotografering!
The table and the feast

 

A retreat for food lovers and creatives of all kinds 

Nu ska jag också dela denna roliga nyhet. Nu i vår kommer Stephanie och Irena (som jobbat med boken) ihop med fotograf Merette Kuijt hålla en 5-dagar workshop och retreat på Mundekulla med lärande i matlagning, servering, styling och fotografering.

Under en av dagarna så ingår det dessutom för deltagarna att komma på blomsterkurs här hos oss. Det blir tips om blomsterhantering och praktiskt bukettbinderi med underbara vårblommor här. Blommor är en viktig del i styling, så det kommer bli en del fokus på det också. Det kommer bli så kul att samarbeta med detta kreativa gäng, och hålla detta blomstertillfälle i samarbete med dem!

All information finns att läsa på hemsidan ‘The table and the feast’ som workshopen kallas. Länk här nedanför. Jag hoppas ni finner inspiration där och kanske överväger att boka er! Jag slår vad på att det blir en vecka full av kreativa upplevelser att minnas förevigt.


“Over the course of five days we will celebrate food, harvest, spring and beauty. April, think: sprouting greens, blossoms and late snow. Light, dreamy, peachy pinks, radish, roots, herbs, fermented foods. The forest is waking up and the first flowers are growing. The perfect time to gather around a table and feast. We will cook, plate, style, eat and capture.”

instagram: @thetableandthefeast

Sista öppethelgen för säsongen

DSC01480.jpg

Sista helgen med öppet för i år

Tack för alla bukett-beställningar i jul

Idag öppnar vi för näst sista dagen upp butiken! Det är fredag och vi har öppet från 14-17. Beställda buketter finns att hämta upp vid överenskommen tid eller under öppettiderna.

Nu i helgen har vi sänkt priset på många produkter i butiken. Bland annat krukor, spel, böcker, tvål och mer. Sortimentet är begränsat nu sista helgen då det är sista dagarna. Men det finns gott om det mesta i skrivandes stund.

Öppettider 20-21 december
-

Tredje advent närmar sig

DSC00841.jpg

Öppet i helgen

Fredag: 14-17
Lördag: 12-15
Söndag: 11-16

Nu börjar det verkligen bli juligt på riktigt. Snart är det Lucia och det är hög tid att fira och hylla det lilla ljus vi får uppleva dessa mörka dagar i december. Idag pysslar vi vidare i trädgårdsbutiken, Cilla och jag. Vi har fyllt på med mer juliga blommor och buketter inför helgen och ser fram emot ännu en trevlig helg här med tända ljus och härliga besök. Här kommer helgens öppettider och lite kortfattat i text vad vi erbjuder denna helg:

Öppettider v. 50

-

Den här helgen har vi fina, svenskodlade hyacinter, krukade amaryllis, julrosor och lite söta dvärggranar. Vi har ett gäng färdiga “julgrupper” eller julplanteringar som passar som gå-bort present. Utanför butiken hittar ni stora kvistar av ädelgran som är lokalodlade. Det är kungsgran och nobilisgran. Perfekta att binda en krans med eller dekorera i krukor och blomlådor med. De varken barrar eller sticks.

Den här helgen har vi också nya buketter. De är lite rödare än de tidigare (helt vita). Veckans buketter innehåller amaryllis, skimmia, vita eller röda ranunkler och vackert grönt fyll och ris. Hoppas ni ska gilla dem! Vi har även buntade kvistar med vacker eukalyptus, och ja, de doftar absolut underbart!

Och här kommer två bilder på vår underbara lilla valp/ungdom Ponyo, som är en polsk vallhund - PON (Polski owczarek nizinny)