Öppet i advent i Fiddekulla (6/12 & 13/12)!

DSC06040.jpg
DSC07196.jpg

Hej kära läsare!

Här i detta inlägg vill jag dela en skoj nyhet, men först vill jag bara tacka för en väldigt fin öppning denna vintersäsong. Vi har haft fullt upp i veckorna med att fylla på hyllor och kransförrådet inför nästa öppethelg. Tack så hjärtligt för alla besök, köp och för alla glada möten. Det har varit väldigt glädjande att kunna ha öppet trots den osäkra tiden och oron som vi är många som upplever nu. Vi håller oss utomhus och begränsar antalet sällskap i butiksdelen till ett sällskap åt gången. Det har fungerat över förväntan och det gör oss så lyckliga. Tack för att ni kommit förbi och gjort att systemet funkat så bra, det betyder så mycket för oss!


Mitt Fika säljer godsaker & äppelglögg hos oss 2:a & 3:e advent

Nu till nyheten! Vi kommer i samband med 122:ans årliga adventsrunda (2:a & 3:e advent) ha öppet lite längre och med ett besök på plats på gården! Vår vän Wilma som är konditor har bakat julfika och kommer tillsammans med sin kompis stå och sälja många sorters godsaker på plats under de två kommande söndagarna. Det kommer även finnas varm och god äppelglögg (som såklart är alkoholfri).

Tryck på affischen för att se den större

Här är lite bilder vi tog tillsammans häromdagen, för att visa lite ungefär vad som kommer finnas på plats. Det blir pepparkaksdeg (ej pepparkakor, de får ni baka ut själva), lussebullar, smörkolor, fudge, björnbärsgrottor, saffransbiscotti och saffransbullar med mandelmums!

Wilma har i tidigare i år startat upp ett eget instagramkonto, och kallar det Mitt Fika. Direkt via hennes konto eller mail kan man beställa fika eller en riktigt tjusig och god specialtårta till alla sorters stora och små fester, firanden och event, eller ett vanligt hemmakalas. Hon utgår från Karlskronatrakten, men har släkt som bor här i Fiddekulla (våra rara grannar!). Kolla gärna in hennes konto och njut!


 
mittfik.jpg

Mitt Fika

👩🏼‍🍳Konditor som inte kan få nog av att baka!
🧁Om du vill beställa: skriv till mig i DM eller maila till holmberg_w@hotmail.com
🏠 Karlskrona


Förutom underbart goda bakelser, julgodis och äppelglögg så kommer vi även såklart ha kransar, buketter, julgrupper, plantor, julkärvar, stommar och tillbehör till kransbinderi, julgåvor, och mycket mer till dessa söndagar. Jag hoppas vi ses!


Öppettider båda veckorna 49 & 50

Lördag 11-14
Söndag 11-16 (Adventsrunda i samarbete med 122:an & Mitt Fika)

Denna helg fick vi också hem ett stort lass med jättefina, närodlade julkärvar att knyta upp till småfåglarna i trädgården. Havren är odlad i grann-grannbyn Hökamåla och är bundna av Lions club i Emmaboda. Dessa kommer ni kunna köpa i helgerna här hos oss, ihop med fin fågelmat i påse och fågelmatare från Nelson Garden.

Här nedanför är några sista bilder från veckan. På gårdsplanen finns smågranar och småenar, julblommor och kransris att binda egna kransar av. Ädelgranriset är närodlat i Blekinge och håller sig fint nästan fram till Påsk!

Vinteröppet under helger fram till jul 2020

DSC04657.jpg

Hej! Det verkar som att mitt inlägg om våra hundar (som jag lovade i tidigare inlägget) får vänta lite till, för nu helt plötsligt närmar det sig öppning för vintersäsongen hos oss! Och vi har mycket vackert här nu! Här tänkte jag presentera lite olika produkter som återkommer från förra årets försäljning, men även presentera några riktigt fina nyheter som vi kommer erbjuda här i vinter. Jag hoppas att ni också är laddade för lite julmys och pyssel nu, för det är vi! Säsongens öppettider är uppdaterade och finns alltid aktuella att hitta på länken nedanför.


Kransar

Vi binder kransar med säsongens vackraste naturmaterial. Nere i plantskoleområdet kommer vi ha färdiga kransar i olika storlekar att köpa. Vi gillar att blanda många olika sorters grönt, men har oftast en bas av det närodlade ädelgranriset vi köper från Flakulla skogsgård i Blekinge, med naturliga kottar och bär till pynt. Ibland en tomte eller rosett också.

Vi binder alla kransar för hand och det är många gånger ett ganska tidskrävande arbete. Om vi är snabba kan vi göra ungefär 2-3 kransar i timmen, men då binder vi efter färdiga “recept”, då vi vet redan innan vi börjar vilket material vi kommer använda. Vi gör oftast inte två exakt likadana kransar, men om du vill ha ett par identiska till exempelvis pardörrar så går det bra att skicka en beställning till oss på två kransar.

Julblommor, plantor & fågelmat (nyhet!)

I ladugården kommer ni finna juliga och vintriga blommor och plantor. Här kan ni köpa alla klassiska julblommor för både inne och ute. Bland annat har vi amaryllis i många olika färger, julrosor, silverek, silvertrassel, olika sorters smågranar och grönt, echeveria, hyacinter i olika färger och mer!

Plantorna i ladugården får dela utrymme med en nyhet för i år - fågelmat och fågelmatare. Vi har lagt fram påsar med flera olika sorters mat för fåglarna i vinter. Vildfågelmix, solrosfrö, jordnötter, talgbollar utan nät mm. Bilder på detta och de olika vackra fågelmatarna kommer.

Vinterbuketter

Detta var väldigt omtyckt förra året, så vi fortsätter i år att erbjuda vackra buketter till helgerna. Till varje helg kommer vi binda vintriga buketter med fina blommor och grönt som känns passande för säsongen. De kommer variera i utseende varje vecka, med olika material och färger. Även snittamaryllis kommer finnas, och de kan man köpa styckvis eller i 3-pack. Ibland finns amaryllis i de bundna buketterna också. (Observera att dessa blommor inte är egenodlade. Våra egenodlade blommor är tyvärr slut för säsongen.)

Nyhet! Kransris

För den som vill binda en egen krans har vi plockat ihop flera olika sorters vackert grönmaterial att binda en egen krans med. Stommar finns också, både tunna stålringar och klassiska halmstommar. Bland kransriset finns bland annat Nobilisgran, Kungsgran, Kryptomeria, Hönsben och Buxbom. Även kottar, fina band och tomtar finns att köpa som kranspynt.

Nyhet! Tovade ulldjur från Én Gry & Sif

De här söta djuren från Én Gry & Sif är handgjorda i Nepal och fairtrademärkta såklart. De finns som stora stående djur eller mindre med hängen att hänga i gran eller i påskriset, eller varför inte i en krans? Vi tycker de är supersöta - och de luktar så gott av ren fårull!

Vad vi försöker göra för att hålla verksamheten Corona-säker.

Ingen har väl missat informationen om den ökande smittorisken av Covid-19 i samhället just nu. Vi har haft turen att kunna bedriva vår verksamhet nästan helt utomhus i år, och det finns inga krav att gå inomhus här. De flesta av våra produkter har vi utomhus - även kassan och betalningen. Tänk på att hålla avstånd, även utomhus.

Vi har handsprit lite överallt för smidig spritning av händer - något vi varmt vill uppmuntra alla att göra både i början och slutet av ert besök. Vi hoppas att du som känner dig sjuk vill hålla dig hemma, och vänta med ditt besök. :)

Vi kommer ha regler vad gäller antal sällskap/personer inne i trädgårdsbutiksdelen åt gången. Ett sällskap är välkommet att vistas inne åt gången. Just trädgårdsbutiken är liten och vi vill inte ha någon trängsel där, därför kommer vi begränsa antalet där inne. Vi hoppas såklart att ni förstår! :)

Till slut vill jag önska er alla en riktigt ljus och vacker november! Det är så overkliga tider nu med isolering och kanske ensamhet. Jag hoppas att alla som läser detta kan finna lite glädje i det vackra med denna tid och också hopp om varmare och gladare tider framöver.

Ta hand om er våra kära vänner och kunder!
/Lovisa

När vårlökarna kommer upp lite för tidigt

DSC06618.jpg

Vårlökar som tittar upp i januari och februari

Tips på vad du kan göra

Visst blir man lite lycklig när man ser sina älskade blomsterlökar titta upp på våren! Men som odlare kan man också bli lite förskräckt, iallafall när de tittar upp såhär tidigt! I våra vårlöksområden och i provodlingen vi bedriver för Nelson Garden har vi haft både krokusar, narcisser, tulpaner, våririsar och pärlhyacinter som tittat upp under nästan en månad. Det är lite väl tidigt - om jag får be, så då gäller det att ta hand om situationen - innan det blir ett problem.

De allra flesta vårblommande lökar är extremt tåliga och klarar mycket både frost och snö. De har inga problem med hårt väder. Detta gäller när vårblomman är i ett tidigt stadium. Men har den kommit för långt och knoppen eller kanske till och med blomman är synlig och oskyddad, då kan de skadas, både mekaniskt (av skarp vind och tung snö) men även få skador av hård frost. Detta vill vi nu förhindra, genom att lugna växterna, så de inte tror att det är vår riktigt än. Så då finns det tack och lov en sak man kan göra, och detta tänkte jag visa nu.

Vi lägger granris (jag använder det närodlade riset som blev över efter kransbindarkurserna i höstas och vintras) omkring och över områdena där vårblommorna växer. Målet är att täcka så mycket av jorden och de små skotten som möjligt, för att bädda in plantorna och också täcka marken och på så sätt ‘svalka jorden’. Bar och mörk jord blir lättare varm av vårsol än en jord som är täckt med exempelvis granris, ett lager löv, flis (eller snö!). Här nedanför har jag gjort en liten video där jag visar hur jag gör, och den har även små instruktioner på det som är värt att tänka på. Jag hoppas det kommer till nytta!

Som jag nämner i filmen, glöm inte att kolla till blommorna då och då, så de inte ligger och börjar blomma under sitt vårvintertäcke och kanske kläms där under. Ibland kan man anstränga sig en massa för att sedan bli tvungen att acceptera att naturen gör som naturen vill, tulpanerna kanske verkligen vill blomma i februari eller mars. Och då kan man behöva acceptera det, även om det känns tufft eller fel och ångestfullt. :)

Det jag antar att jag försöker komma till är att man kan använda vad man har och göra vad man kan, men i slutändan så ligger det inte i våra händer. Vi får vara glada och tålmodiga med det vi får. Det är en fin lärdom för livet känner jag. ♥️

Här i detta inlägg ser ni bilder från både januari och februari i år. Vi har haft detta granriset liggandes på dessa bäddar under hela året i princip, men under videon gjorde jag en titt och lade om allt, där det behövdes och tog bort där det helt enkelt inte kunde ligga längre.

Februari kom med sol! (film)

Hej! Idag vill jag dela en liten film jag klippte ihop från trädgårdsarbetet Nils och jag gjorde denna underbara, soliga dag i trädgården. Det finns egentligen inte mycket mer att säga än... Jag hoppas ni gillar och uppskattar filmen!

Här kommer en liten tanke jag fick när jag klippte ihop detta.

Jag är en väldigt lättinspirerad människa, så om någon omkring mig gör något coolt, betydelsefullt eller bara tar tag i något projekt så vill jag också göra det! Jag vill också göra saker och ta för mig av livet! Jag får sånt driv - och jag är naturligt annars en rätt (vågar jag säga det) seg person. Jag hoppas att denna video där vi bara gör dessa ganska vanliga, okomplicerade sysslor kan inspirera någon att gå ut och spendera lite vårvintertid i sin trädgård, se igenom den för året, kanske få nya idéer inför odlingsåret och kanske ta och rycka upp lite maskrosrötter (tänk att det ens går att göra nu!). Det är gott att passa på nu när det är så milt väder. Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att allt man gör i sin trädgård och all tid man spenderar där är så betydelsefull! Jag är så glad att dela den här videon med er. Jag hoppas ni ser glädjen i pysslandet och röjandet, för jag ÄLSKAR det.

Jag planerar att göra fler vardagliga filmer från vårt liv och arbete här på gården. Se till att följa (prenumerera) på vår Youtube-kanal för att få notifikationer om nya filmer jag lägger upp. Vill ni följa oss så blir jag jätteglad! Youtube är min favoritplattform på internet och nu är jag äntligen, efter 10 långa år tillbaka där och publicerar lite igen.
(På den tiden gjorde jag hundvideos om tricks och träning, mycket agility när vi tränade och tävlade. Nu blir det trädgård, blommor, tips och oundvikligen lite hundar såklart).

Jag hoppas ni gillar det och jag hoppas att vi på något sätt kan inspirera! ♥

DSC07588.jpg

Goda soliga hälsningar /Lovisa