Nytt år, nu börjar förberedelserna!

DSC05601.jpg

Nu börjar förberedelserna 2020

Dahliatvätt, frösortering och sårutiner 2020

Först och främst vill jag önska alla läsare ett riktigt gott nytt år! Vi har haft en mysig ledighet vid jul och nyår. Nu är vi igång igen. Förberedelserna inför öppningen vid påsk är många och vi börjar med grovjobb direkt!

Dahliatvätt

Vi har börjat året lugnt och skönt. Ett stort projekt var att tvätta av alla dahlior som låg och väntade på att bli hanterade i stallet. Vi har bara grävt upp dem och lagt dem i backar i stallet. Men för att spara plats och få lite bättre koll på dem så tvättar vi av alla knölar och delar dem i mindre bitar. Både för förvaring somsagt, men också för föröknings skull. Vi delar på knölarna så att det kommer minst ett litet “öga” på varje delad knöl. Då får vi många fler plantor att sätta i vår! Hur man delar dahlior finns mängder med information om på internet, men jag kanske gör ett eget inlägg här när vi kommer till det i år.

Tänk på att hålla koll på tvättade dahlior efteråt, så de inte håller sig för blöta. De har lätt för att ruttna och behöver torka upp efter tvättningen. Bra sätt att förvara dahlior på är i lådor med sågspån, torv eller inrullade i tidningspapper. Det är viktigt att kolla till knölarna flera gånger under vintern så de inte torkar eller ruttnar. De ska kännas fasta och levande, och förvaras svalt (aldrig minusgrader!) så de inte tror att det är vår.

Tvättningen har varit lite lättare i år eftersom det varit så milt. Annars kan det vara iskallt att hålla på med kallt vatten och gegga i minusgrader. Burr! Nu är det projektet gjort och nu väntar delningen. Det kan vi göra inne i vår blomsterverkstad/stallet.

Såhär ser det ut när vi tvättar dahliorna

Frösortering och lite om våra sårutiner

En annan förberedelse inför alla sådder i år är att sortera, kolla igenom och anteckna bland fröerna. Vi sår frön till flera olika områden i verksamheten. Vissa frön ska odlas i plantskolan och krukas till plantförsäljning i vår. En del fröer ska säljas i butiken, så de ska bara köpas in och sorteras för sig. Men de allra flesta frön ska vi odla själva ute på blomsteråkern. Dessa sorterar vi i grupper med samma art och odlingskrav. De flesta arter sår vi i pluggar ute i tunnelväxthuset i omkring april. Vi försöker varje år odla så mycket vi kan med naturligt ljus istället för växtbelysning och inomhustemperaturer.

Varje år blir jag mer och mer trött på inomhusodling ärligt talat. Det blir ofta mycket bättre plantor och mindre jobb om jag bara sår senare och ute i tunnelväxthuset. Jag tycker allting växer betydligt mycket bättre med solens ljus och många arter gror bra och blir tuffa och tåliga när temperaturerna skiftar lite mellan natt/dag. Inte för stora skillnader dock, det är därför vi drar upp allt inne i tunneln där vi kan hålla lite koll, lägga på fiberdukar och eventuellt sätta ut ett element eller frostvakt som hjälper om det skulle frysa.

Vi jobbar även med att färdigställa ett såschema för året. Det gör vi digitalt i ett exceldokument och nämner där allt vi kan tänkas behöva veta om varje art vi odlar. Har man mycket att odla så är det att rekommendera, annars blir det gärna kaos i huvudet när allt ska sås och man knappt vet vart man ska börja. :)

Hoppas detta lilla inlägg gav lite inblick i vad vi gör just nu. Jag delar regelbundet lite kortare såna här uppdateringar på instagram för alla som vill hänga med i vår blomsterodling - året runt.

Dahliaskötsel, knoppar och överblommade blommor, håll dina dahlior produktiva hela säsongen

dsc_6434.jpg

Håll dahliorna produktiva hela säsongen

Se skillnaden mellan knopp och överblommat

Nu har det blivit dags för sommarens kanske viktigaste syssla (säger jag såklart med lite glimt i ögat)! Men att hålla efter dahliorna är iallafall en extremt viktig syssla här hos oss. Vi plockar alla blommor och plockar bort allt överblommat. Vi vill inte att plantorna ska fokusera energi på att bilda frö. Ju mer du plockar av dahlior - desto längre producerar den nya knoppar. Det vill vi! Självklart behöver de även näring under säsongen, speciellt om du plockar mycket bladmassa också. Vi brukar vattna med organiskt och ekologiskt näringsvatten var och varannan vecka under högsäsong. Plantor som mår lite dåligt får en dusch med SM 6 algextrakt ett kraftigt, ekologiskt koncentrat som stärker plantor av alla slag, helt naturligt. Detta finns att köpa hos Runåbergs fröer. Näring är ett så stort ämne att det får bli ett eget inlägg en dag!

Just dahlior kan vara lite kluriga att se skillnaden på mellan en överblommad blomma och en knopp (blivande blomma). Man vill ju absolut inte plocka bort några knoppar för då får man ju inga blommor. Så här tänkte jag visa så tydliga bilder jag kunde ta på skillnaden mellan dessa två faser hos dahlian. Knoppen och den överblommade blomman.

Såhär ser olika dahliaknoppar ut - dessa blir de ljuvliga blommorna vi älskar

Dessa vill vi se många av! Knopparna är plattrunda och om man känner på dem så är de fasta. De lovar om en fin blomma. Nedanför tipsar jag om en annan grej man kan göra för att få extra fina blommor och längre stjälkar.

Ibland kommer en stjälk upp med flera knoppar. Om man vill ha ett extra stort och fint exemplar med en långt stjälk så kan man plocka bort knoppar så att all energi i stjälken går till att utveckla en enda stor blomma på stjälken. Funkar extra fint på de lite större dahliorna.

Men vilka ska man plocka då? Ingen av de här ovanför. De du ska plocka bort har generellt en mer spetsig form och ibland är den stängt i botten, ibland öppen. Den känns luftig och ihålig. Det betyder att blomman blivit gammal och är på väg att bilda frö. Plocka bort alla dessa överblommade, blivande fröhus (eller lämna dem om du vill samla egna frön såklart).

Dessa tas med fördel bort från plantan. Klipp/knipsa hela blomman

Såhär ser olika överblommade dahlior ut och dessa bör plockas bort för fortsatt blomning på plantan

Såhär ser olika överblommade dahlior ut och dessa bör plockas bort för fortsatt blomning på plantan

Hela utslagna blommor (som i ett exempel ovanför) som ser lite skruttiga och vissna ut i botten är också bra att plocka bort. Blomman blir inte finare och det är alltid en bra idé att låta plantan fokusera på att utveckla alla de nya knopparna som vill slå ut! Det bästa man kan göra för att hålla dahliorna produktiva är att plocka blommorna innan de ens hunnit mogna. Plocka dem när de är som allra finast och sätt dem i vas eller lägg i en skål med vatten om du vill plock korta stjälkar. Ofta håller de väldigt länge såhär om de får stå ute. Upp till en vecka om de står i skuggan i ett fat.

dsc_2293.jpg

Lycka till med dahliaplocket!

Gräv upp & lagra dahliaknölar under vintern

Gräv upp & lagra dahliaknölar under vintern

Den vanligaste frågan vi fått under året (förutom frågor gällande våra öppettider) är hur vi gör med alla våra dahlior under vintern. Om vi gräver upp dem, och isåfall hur vi lagrar dem. Det finns redan massvis med filmer, artiklar och blogginlägg om hur man bäst gör detta. Jag skulle kunna rekommendera hur många som helst. Men här kommer min version. Såhär gör vi!

Read More

Honungens & Äpplets dag - Skördefest på Korrö

Honungens & Äpplets dag på Korrö - Skördefest

Imorgon, söndagen den 23:e september packar vi med oss våra nyplockade snittblommor samt lite höstiga kransar till ljuvliga Korrö för att fira honungens & äpplets dag! Vi kommer att sälja buntade blommor (dahlior, solrosor, astrar mm.) samt färdiga trädgårdsbuketter och höstkransar av ljung och torkade blommor. Vi hoppas på en mindre blåsig dag med mysigt väder!

( Det går att läsa mer om evenemanget på Korrö här )

Välkomna! Hoppas vi ses!