Gräv upp & lagra dahliaknölar under vintern

DSC_7055.jpg

Den vanligaste frågan vi fått under året (förutom frågor gällande våra öppettider) är hur vi gör med alla våra dahlior under vintern. Om vi gräver upp dem, och isåfall hur vi lagrar dem. Det finns redan massvis med filmer, artiklar och blogginlägg om hur man bäst gör detta. Jag skulle kunna rekommendera hur många som helst. Men här kommer min version. Såhär gör vi!

Gräv upp knölarna & håll koll på etiketterna!

När den ovanjordiska delen av plantorna har frusit ordentligt, (detta sker efter första eller andra rejäla frosten) är det dags att gräva upp knölarna! När plantorna ser bruna och döda ut så klipper vi av stjälkarna långt nere på plantan. Det kan behövas en grensax eller liknande större/kraftigt redskap. En vanlig sekatör kan också vara bra att ha för tunnare stjälkar men ibland är inte denna tillräcklig för de riktigt stora stjälkarna. Vi ser till att plantorna är märkta ordentligt med dubbla etiketter (vi etiketterar vid plantering och en gång till mitt under blomningen). En stor träetikett där sortnamn och höjd, färg står. Sen knyter vi en liten plantetikett runt den tjockaste stjälken. Jag brukar göra hål i vanliga plantetiketter med hålslagare och skriva sortnamn och sedan knyta etiketten med ett balsnöre eller vad som helst runt den tjockaste stjälkstumpen, eller ser till att detta är gjort innan jag gräver upp knölen.

Om man vill vara noga med att hålla isär sina sorter så rekommenderar jag verkligen att använda dubbla etiketter till knölarna under förvaringen, för den ena försvinner så lätt. Att göra en koll så att sorterna stämmer under sommaren när dahliorna blommar är också bra att göra, för då kan man se om blomman stämmer bra med den första etiketten. Ibland visar det sig att dahlian man märkte inte alls är den sorten man beställde/planterade. Anteckna. Fel hos både en själv och hos leverantörer är vanligt (men behöver nödvändigtvis inte vara något negativt). :-)

Koll på etiketterna? Dags att ta fram en grep! Sätt grepen i jorden, en bit bort från stjälkarna och bänd upp knölen, försiktigt. Har man ingen grep så går det bra att använda en spade, men en grep rekommenderas! Men spade får man vara extra försiktig så man inte skär av knölarna. Oavsett vilket redskap du använder så stick ner den en bit ifrån stjälkarna.

Förhoppningsvis kommer där upp en stor, tung klump med massvis med knölar och en del jord. Rensa så mycket av jorden du orkar och lägg den stora klumpen med knölar i backar, lådor, kartonger eller något som går lätt att lägga knölarna i och sedan ta dem till ditt frostfria förvaringsutrymme. Vi brukar inte dela knölarna ute på fältet, det gör vi senare, vid rengöringen av knölarna!

Har man tung jord kan detta vara en riktigt jobbig syssla! Var försiktiga med era kroppar och ryggar när ni gräver och lyfter.

Har man tung jord kan detta vara en riktigt jobbig syssla! Var försiktiga med era kroppar och ryggar när ni gräver och lyfter.

Rengöring av knölarna

Hur mycket av jorden ska man låta vara kvar runt knölarna? Om man planerar att dela sina knölar inför kommande vår så kan det vara bra att rengöra, tvätta knölarna efter att du plockat upp dem, så att du tydligt kan se de små ‘ögonen’ runt omkring knölen. Klipp eller skär bort alla små trådiga rötter och spara bara de tjocka knölarna när du skördat knölarna. Trådarna kan annars torka ut knölarna.

Om ditt lagringsutrymme är åt det torrare hållet så kan jorden skydda knölarna mot uttorkning, så låt då gärna lite jord vara kvar. Om ditt lagringsutrymme är fuktigt så kan jorden istället bidra till att knölarna lättare ruttnar, då kan det vara bra att tvätta/spola hela knölklumpen med vatten och låta den torka ordentligt (gärna upp och ner några dagar) innan du packar in den för förvaring.

Håll alltid koll efter mögel eller mjuka knölar (som är jättevanligt). Spara absolut ingenting som är ruttet - allt ruttet ska bort. Ta bort detta så fort du ser det så att det inte förorenar de andra knölarna.

Förvaring & temperatur

Förvaring av knölar bör ske mörkt och svalt. Källare eller garage som inte fryser eller är för varmt funkar jättebra. Dahliorna kan gärna få ligga upp och ner i några veckor innan du packar in dem för vintern, så att de torkar ordentligt. Vi förvarar våra knölar i ett stall där vi håller temperaturen ovanför 0. Det bör inte vara för fuktigt eller för torrt (knölarna brukar klara sig bra ändå, även om man inte har ett optimalt ställe att förvara dem på). Mellan 4-6 grader celsius är en mycket bra förvaringstemperatur - som i ett kylskåp. Högre temperaturer går också bra, men de får däremot aldrig bli under 0 grader! Knölarna är väldigt frostkänsliga.

Lägg knölarna i lådor, kartonger, papperspåsar eller backar med tidningspapper i botten tillsammans med spån eller torv som tar bort fukt men samtidigt förhindrar uttorkning av knölen. Täck knölarna med torv/spån i dina kärl. Det går också bra att bara linda lite tidningspapper runt knölarna. Eller låta dem ligga i lådor med bara jorden kvar runt knölarna. Det finns väldigt många sätt att packa dem på, och de flesta funkar bra. Ta vad du har.

Här kommer det kanske viktigaste tipset av alla. Tänk på att titta till dahliorna (gärna flera gånger) under vintern. Detta är så lätt att glömma bort. Ta bort allting som har ruttnat eller är mögligt, innan det hinner sprida sig till de andra knölarna. Om de verkar skrumpna ihop och torka ihjäl så kan det hjälpa att fukta jorden, spånet eller torven som knölarna ligger i - men inte för mycket. Lite räcker.

Man kan gräva upp knölarna och klippa av stjälkarna efteråt, det går precis lika bra. Såhär ser det ut när man har lirkat upp knölarna ur jorden. Ibland är de packade med jord, ibland inte.

Man kan gräva upp knölarna och klippa av stjälkarna efteråt, det går precis lika bra. Såhär ser det ut när man har lirkat upp knölarna ur jorden. Ibland är de packade med jord, ibland inte.

Här i backarna saknas plantetiketterna, men det är för att backarna alla innehåller samma sorter. Då kör vi två träetiketter istället! En ovanpå knölarna och en under knölarna.

En hel skottkärra full med dahlior blir belöningen för allt pyssel under vinterns ‘knöl-tillsyn” :-)

En hel skottkärra full med dahlior blir belöningen för allt pyssel under vinterns ‘knöl-tillsyn” :-)

DSC_9219.jpg