Långhelg i plantskolan

DSC02607.jpg

Långhelg i plantskolan

Hejdå tulpaner, hej nya tider!

Nu är självplocket av tulpaner slut och stängt för säsongen. Mycket är överblommat, regn- & hagelskadat och färdigt för året. Vi kommer spara de sista som knopparna till egna buketter och försäljning här mm. Anemonerna tar så sakta över efter tulpanerna och kommer vara fina i veckans buketter ihop med vildplockat grönt och lite blandat från våra odlingar.

Plantskolan är full med plantor av alla slag nu. Vi har ettåriga sommarblommor för rabatt och kruka, tomatplantor, luktärtsplantor, perenner av alla möjliga slag, kryddor, grönsaksplantor mm.

Vi har möblerat om lite i plantskolan för att försöka få lite roligare rumskänsla där nere. Det blev också mycket mer bordsutrymme att fylla med plantor, vilket vi nu gjort. Här finns svenskodlade kvalitetsperenner och våra egenodlade plantor i en fin blandning. Här nere finns också provodlingen vi bedriver för Nelson Garden. Där kan man titta och inspireras av alla vårblommande blomsterlökar som vi planterat i detta område. Både tulpaner och annat som blomstrande allium, narcisser och vackra smålökar. Ännu blommar tulpanerna vackert här ute, men de sjunger snart på sista versen. Hela den här helgen finns mycket vackert kvar att se där dock.

Häggen i blom hälsar alltid så vackert alla välkomna till gården. Vi önskar en fin vecka och välkomnar er alla denna vackra vecka

Ny vecka och nya rutiner i självplocket av tulpaner

Hej blomsterälskare! Vi hade förra veckan världens vecka med tulpanplock och öppet här i butiken. Vad roligt att så många vill besöka oss i vår! Tack för alla besök och glada, härliga möten. :) Vi har haft fullt upp med att fylla upp med produkter hela veckorna långa - kul! Och självplocket är väldigt populärt. Det är så roligt att få bilder skickade till oss med era blommor som ni plockat och är nöjda med, tack snälla ni!

Den här veckan har det varit riktigt kallt om nätterna. Många minusgrader, flera nätter i rad. Det har också haglat och tulpanerna (framförallt bladen) har tagit lite skada. Vi var oroliga för hur det skulle bli med självplock denna vecka, men själva blommorna ser förvånandsvärt fina ut ändå, så vi kör en omgång till med självplock och hoppas att blommorna klarar denna sista frostnatt fint.

En ny rutin vi kommer börja med denna vecka, det är att alla får plocka tulpanerna med sax, istället för att dra upp stjälken med/utan lök. Detta gör vi för att minska skadorna av stjälkar ute på åkern och för att blommorna runtomkring inte ska ta skada. Det är lite tufft för tulpanplantorna som står kvar att stå stabilt och ankrade, när deras granne blivit uppdragen. Då blir istället flera stjälkar runtomkring ledsna och trillar. Så för att så många blommor som möjligt ska fortsätta att må bra, så plockar vi bara med sax framöver i tulpansjälvplocket. :)

Tulpansjälvplocket sker med blomstersax framöver.

Det betyder dessvärre att man alltså inte kan få med sig lökarna från självplocket hem, men vill du ha lökar att arrangera med hemma så finns fina stjälkar med lök (färdigplockade av oss) att köpa uppe i blomstervagnen vid kassan denna vecka.

Vill man köpa fina tulpanlökar till sin trädgård så kan jag gladeligen dela att vi planerar att sälja prima lökar här i butiken i höst! Det är många som önskat detta. Det är nu i veckorna som vi planerar och beställer nästa års lökar. Har ni några favoriter som ni vill se i självplocket nästa år, eller köpa till er egen trädågrd och sätta i höst - kontakta oss så ser vi om vi kan hitta dem! :)

Tack för att ni läste!
Mvh Lovisa

DSC00613.jpg

Skötseltips: Tulpaner

DSC_0003.jpg

Skötseltips: Tulpaner

En hållbar blomma i vas: vid rätt skötsel

Vilka blommor de är, tulpanerna! Så krispiga och med så stora blommor på stabila stjälkar. Visst är det underbart med så maffiga blommor såhär tidigt på säsongen ändå? Men det råder lite osäkerhet kring den bästa hanteringen av dessa blommor, som dessutom går att arrangera med dem inomhus på framförallt två sätt (och så som vi säljer dem här): snittade eller på lök. Här tänkte jag dela mina tips för att lyckas med att hålla friska tulpaner på båda sätt!

Först kommer en liten del om tulpaner på lök, och längre ner i inlägget generella hälsotips för tulpaner. Trevlig läsning!

Tulpaner på lök

När man skördar en tulpan hos oss så får man ofta med löken också. Denna lök med blomma är hela plantan på tulpanen. Med löken kvar har blomman allt den behöver för att kunna leva vidare. Det blir alltså en helt levande planta. Men den behöver vatten för att må bra. Tulpaner älskar vatten och svala temperaturer.

Vi brukar ställa tulpaner på lök i en ganska hög, cylinderaktig vas, ibland med lite stenkross i botten. Sen får lökarna stå i vasen och rötterna får dricka vatten. Det är viktigt att rötterna får dricka, men hela löken behöver inte vara i vatten, bara de små ljusa rötterna.

En tulpan på lök kan stå längre än en snittad tulpan. De lever liksom vidare efter plocket och löken kan man sedan plantera ut i sin trädgård. Man kan dock inte räkna med någon blomning igen. De flesta av sorterna vi odlar är så pass förädlade att de inte orkar blomma mer än en gång. Enkla tulpaner så som darwinhybrid-tulpaner brukar dock komma tillbaka på ett mycket pålitligare sätt.

Ibland mår tulpanerna på lök inte alls bra inomhus, även om de står med rötterna i kallt vatten. Man ser att bladen slokar och stjälken känns klen och livlös. Då kan det helt enkelt vara för varmt inomhus. De föredrar ett svalt läge, så svalt som möjligt - om än bara under nätterna. Det är bra om arrangemanget kan stå mitt i ett rum eller någonstans lite svalt och inte i ett fönster. Om tulpanerna på lök slokar och ser riktigt ledsna och hängiga ut så kan det allra bästa ändå vara att knipsa av lökarna och ha tulpanerna som vanliga snittblommor. Så fort man klipper av löken och de få börja dricka vatten effektivt igen så piggar de till sig jättesnabbt! Kallt, rent vatten gör under för tulpaner. Och så kan man rulla in stjälkarna i lite papper och låta de dricka med pappret runt, så formar de sig efter pappret och blir raka och färska igen!

hälsotips för nyplockade tulpaner

Här kommer några tips, speciellt för dig som kanske varit och självplockat tulpaner hos oss, eller planerar att göra det. Dessa tips (eller råd) kan rädda tulpanliv, så läs gärna. :)

  • Svalt, tulpaner vill ha det riktigt svalt för absolut längsta hållbarhet. Kan man ställa sina tulpaner svalt bara över natten så ökar det hållbarheten jättemycket! Det är också kallt vatten som gäller.

  • Tulpaner gillar inte bilresor! De är precis som barn eller hundar och bör absolut aldrig lämnas i en bil som blir varm. Har du tulpaner med dig på bilfärden och måste lämna dem för andra ärenden, se till att ställa bilen i skuggan eller helst av allt: ta ut blommorna så de får vara på den svalaste platsen som finns, kanske under bilen eller ståendes mot en sval, skuggig vägg.

  • När du kommer hem med blommorna ge dem rent och kallt vatten direkt (och ett nytt snitt med vass kniv, om de är utan lök). De kan se superhängiga ut om det varit varmt ute, men de återhämtar sig snabbt. Du kan låta dem stå och forma sig i pappret en stund så de får en rakare form från början, men de kommer växa vidare i vasen efter att de börjar dricka och sedan slingra sig ut omkring vasen, så som de naturlig gör - och ska göra.

  • Arrangera gärna inte tulpaner ihop med färskklippta påskliljor eller andra från narcissläktet, då narcisser läcker en liten saft som är giftig för andra snittblommor. Problem kan undvikas genom att låta narcisserna läcka ur sig saften i annat vatten en timme innan de sätts ihop med tulpanerna. Klipp inte narcisserna igen efter behandlingen, för då börjar de läcka igen.

  • Det är också bra att tänka på att inte ställa tulpanerna i närheten av mognande frukt så som äpplen. Många frukter avger en gas (Eten, etylengas) som får andra frukter att mogna snabbare. Denna gas påverkar snittblommor väldigt negativt och gör att blommorna mognar och vissnar snabbare.

  • Ett sista tips rörande just plockning av tulpaner och för att undvika slokighet helt och hållet är att plocka tulpanerna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då är stjälkarna mer laddade med vatten än mitt på dagen då de står och svettas och jobbar i full brassande sol.

Det finns mycket att säga om tulpaner, och snittblommor överhuvudtaget. Vi får många frågor om just skötsel och hållbarhet hos oss i butiken, så jag tänker att detta inlägg kanske kan ge lite klarhet och göra lite nytta och samtidigt ge lite mer säkerhet i hanteringen av dessa maffiga och älskade vårblommor! Vi vill verkligen att ni alla ska få njuta så länge det bara går av dessa blomsterälsklingar! Skriv gärna till oss om ni har några funderingar kring detta, så försöker jag fylla i hålen.

Tack för att ni tittade in och läste!
/Lovisa

Självplock av tulpaner

Självplock av tulpaner

ute på vår blomsteråker

Hej! Förra veckan smygöpnade vi lite för självplock av tulpaner ute på åkern, och det gick jättebra! Vi hittade ett sätt att genomföra det på ett bra sätt och det var riktigt roligt att ha så många plockare här igen. Det var helt hanterbart och vi tyckte det var roligt att bjuda på hela åkern. Så vi kommer även denna helg ha öppet för självplock av tulpaner och såhär går det till:

  • Du behöver inte ha med några redskap, men en hink att frakta blommor utan lök kan vara bra att ha med, annars packar vi in blommorna åt er här.

  • Du får instruktioner ute på åkern och tips om hur man plockar, vilket stadie som är bäst och hjälp om du vill ha det.

  • Varje stjälk betalas per styck under våren. Under sommaren väger vi blommorna och har ett hektopris.

  • Stjälkarna räknas nere på åkern (och sköljs av om det behövs) och du får med dig en lapp med antal stjälkar som du tar med upp till utekassan, där blommorna betalas.

  • Vi ger gärna skötselråd för bästa hållbarhet av snittblommor.

Det är en riktigt rolig upplevelse att få plocka sin egen tulpanbukett. Du får välja fritt bland färger och former. Ute på åkern finns gott om plats men det kan bli trångt i gångarna. Så tänk på att hålla avstånd och vara respektfulla, alltid! :)

Några små regler:

  • Barn är välkomna under vuxnas uppsikt. Inget spring i gångarna, för marken är ojämn och det finns vassa armeringsjärn att skada sig på och en hel del känsliga små blommor som inte vill bli trampade på. Var försiktiga!

  • Vi älskar hundar och de är välkomna att följa med överallt här, men alltid i koppel! Vi har frigående djur på gården som måste få vara trygga här. Även med respekt för andra besökare som är hundrädda, hund i koppel, tack. :)

  • Vi är så tacksamma för att ni är försiktiga med blommorna i odlingarna. De är ömtåliga och delikata och behöver hanteras varsamt, både de ni plockar och de som är kvar i gångarna.

  • Med tanke på covid-19 hoppas vi att ni väljer att stanna hemma vid sjukdom, och är respektfulla mot varandra och håller avstånd för allas trygghet - även utomhus som här.

Tack för att ni läste detta. Det betyder mycket för mig och för att vi ska kunna fortsätta hålla odlingen öppen för självplock! Det är något vi verkligen vill bjuda på och hoppas ni vill hålla er till dessa ändå ganska rimliga regler.


-

Förutom självplock och blommor har vi även nu en hel del perenner och plantor för trädgården eller säsongskrukan. Trädgårdsbutiken går bra att gå in i och där har vi trädgårdstillbehör, böcker, spel, äppelmust, kort och mycket mera. Utekassan gäller fortfarande och all betalning sker utomhus. Säg till om du vill komma en stund innan eller efter vi öppnat, så försöker vi lösa det.

DSC09900.jpg

Välkommen att komma och plocka blommor hos oss!