Kastanjestaket runt odlingarna

DSC07400.jpg

Kastanjestaket runt odlingarna

Äntligen en bra staketlösning runt våra odlingar!

Nu har vi äntligen satt upp ett ordentligt staket runt våra plantskoleodlingar, där vi driver upp alla småplantor och har en liten del av vår snittblomsodling. Vi valde på denna plats att köpa och sätta upp ett kastanjestaket, och i detta inlägg kommer jag dela massor med bilder på resultatet och skriva lite om hur vi tänkt, vart vi köpt det och varför vi valde just det. Det finns många fördelar med detta staket och just nu måste jag säga att detta beslut och köp är bland det bästa vi gjort för vår plats just nu.

Kluven kastanj med egna enestolpar

Kluven kastanj med egna enestolpar

Varför stängsla in odlingarna? Har man inga problem så behöver man såklart inte göra det. Vi har dock alltid haft problem med att våra frigående höns kommer in och sprätter i odlingarna. Vi behöver även kunna hålla våra hundar innanför staketet. Vi har i alla år fått panikstängsla med alla olika sorters nät, både i metall och plast, hönsnät mm. Vi har använt kompostgaller som grindar och gjort en hel del hemmagjorda grindmodeller. Ugh. Vi har även kört på att fläta med hassel ett par år. Det blir väldigt fint, men håller varken inne hundar eller ute höns i vårt fall, dessutom blir det sprött och faller ihop efter några få år. Vi har önskat oss ett rejält, halvpermanent staket så länge nu, något som är fint och håller djuren på rätt plats, men också något som smälter vackert in i vår gröna miljö. Det ska gärna se lite lantligt ut och bli vackert med tiden. Och hållbarheten får gärna vara längre än ett par få år!

Vi valde kastanjestaket

Så det blev äntligen inköp av 80 meter kastanjestaket. Staketet köpte vi hos Ekostaket.se och vi valde höjd 122cm. De kommer levererade ihoprullade i 10-metersrullar och de är verkligen supertunga! Jag har fortfarande stora nästan blå/svart/gröna blåmärken på hela benen efter att ha hanterat och lyft omkring på dem, haha. Att vara minst två och ha skottkärra rekommenderas. Med tanke på hur hållbara staketen är så tycker jag att de är väldigt prisvärda. De är också lätta att sätta på plats och det går jättesnabbt om man är tre stycken som vi var den största delen av tiden.

Staketet består av kluven kastanj bundet med tjock ståltråd. Just kastanj behöver inte behandlas med något, kastanjen innehåller naturlig garvsyra som bevarar träet länge. Jag har läst någonstans att kastanjestaket kan hålla upp till 20 år. Träet blir vackert grått med tiden.

Som stolpar använde vi våra egenhuggna enestolpar. Ene håller också väldigt länge och vi hade stora tjocka stolpar som vi spetsade med yxa och såg. Vi använde även gamla stängselstolpar från hästarnas gamla hagar. Vi gillar ju att återanvända :)

Nog pratat, här är några bilder!
Grindar kommer, det har vi inte hunnit snickra ihop än, men det ska också göras av ene och några småbitar av kastanjestaketet.

DSC07511.jpg
DSC07280.jpg

Jag älskar resultatet! Tänk så vackert det kommer bli ihop med blommorna och grönskan i vår och sommar!

Och nu i slutet av januari måste jag dela lite mer bilder från månaden. Det har varit milt här, så mycket börjar redan titta upp ur jorden. Rabarbern tror att det är vår och krokusar, våririsar och pärlhyacinter är på gång upp för fullt!

Tack och lov verkar tulpanerna ta det lite lugnt än så länge. Jag vill gärna inte att de blommar för tidigt, det hade varit synd om de hinner komma upp för mycket och sedan hamna under djup snö. De klarar mycket kyla och snö visst, men knopparna kan bli lite skadade och fula, så vi hoppas det blir vinter snabbt nu - om det ska bli någon! :)

Innan kastanjestaketet, här står Ponyo och Tassa och tittar ut på hönsen. Ponyo tyckte det var alldeles för roligt att hopp/klättra över det här nätet…

DSC07438.jpg

Till sist vill jag ge en liten del av det här blogginlägget åt vår gamla dam Chilli som nu efter 14 år lämnat oss. <3

8386836052_f3d9ee1c86_h.jpg

Chilli 2005-2020

Tyvärr blev vår lilla och gamla blomsterhund Chilli sjuk häromveckan och hon har nu somnat in. Hon blev 14 underbara år här med oss.

Chilli var min första hund. Hon och jag tävlade agility ganska aktivt ett par år innan hon började få sämre syn. Hon var en absolut mästare på tricks. Hon kunde stå på händer, stapla skålar, halta på kommando, lägga lock på burkar och allt möjligt annat, alla vanliga tricks också såklart.

Det bästa Chilli visste var pannkakor och grädde och att sjunga till pianot ihop med husse.

Hon gjorde livet så roligt och hjälpte mig ut när jag var en osäker tonåring. En underbar kompis!

Vi saknar vår älskade lilla tjej så mycket <3