Skötseltips: Tulpaner

DSC_0003.jpg

Skötseltips: Tulpaner

En hållbar blomma i vas: vid rätt skötsel

Vilka blommor de är, tulpanerna! Så krispiga och med så stora blommor på stabila stjälkar. Visst är det underbart med så maffiga blommor såhär tidigt på säsongen ändå? Men det råder lite osäkerhet kring den bästa hanteringen av dessa blommor, som dessutom går att arrangera med dem inomhus på framförallt två sätt (och så som vi säljer dem här): snittade eller på lök. Här tänkte jag dela mina tips för att lyckas med att hålla friska tulpaner på båda sätt!

Först kommer en liten del om tulpaner på lök, och längre ner i inlägget generella hälsotips för tulpaner. Trevlig läsning!

Tulpaner på lök

När man skördar en tulpan hos oss så får man ofta med löken också. Denna lök med blomma är hela plantan på tulpanen. Med löken kvar har blomman allt den behöver för att kunna leva vidare. Det blir alltså en helt levande planta. Men den behöver vatten för att må bra. Tulpaner älskar vatten och svala temperaturer.

Vi brukar ställa tulpaner på lök i en ganska hög, cylinderaktig vas, ibland med lite stenkross i botten. Sen får lökarna stå i vasen och rötterna får dricka vatten. Det är viktigt att rötterna får dricka, men hela löken behöver inte vara i vatten, bara de små ljusa rötterna.

En tulpan på lök kan stå längre än en snittad tulpan. De lever liksom vidare efter plocket och löken kan man sedan plantera ut i sin trädgård. Man kan dock inte räkna med någon blomning igen. De flesta av sorterna vi odlar är så pass förädlade att de inte orkar blomma mer än en gång. Enkla tulpaner så som darwinhybrid-tulpaner brukar dock komma tillbaka på ett mycket pålitligare sätt.

Ibland mår tulpanerna på lök inte alls bra inomhus, även om de står med rötterna i kallt vatten. Man ser att bladen slokar och stjälken känns klen och livlös. Då kan det helt enkelt vara för varmt inomhus. De föredrar ett svalt läge, så svalt som möjligt - om än bara under nätterna. Det är bra om arrangemanget kan stå mitt i ett rum eller någonstans lite svalt och inte i ett fönster. Om tulpanerna på lök slokar och ser riktigt ledsna och hängiga ut så kan det allra bästa ändå vara att knipsa av lökarna och ha tulpanerna som vanliga snittblommor. Så fort man klipper av löken och de få börja dricka vatten effektivt igen så piggar de till sig jättesnabbt! Kallt, rent vatten gör under för tulpaner. Och så kan man rulla in stjälkarna i lite papper och låta de dricka med pappret runt, så formar de sig efter pappret och blir raka och färska igen!

hälsotips för nyplockade tulpaner

Här kommer några tips, speciellt för dig som kanske varit och självplockat tulpaner hos oss, eller planerar att göra det. Dessa tips (eller råd) kan rädda tulpanliv, så läs gärna. :)

  • Svalt, tulpaner vill ha det riktigt svalt för absolut längsta hållbarhet. Kan man ställa sina tulpaner svalt bara över natten så ökar det hållbarheten jättemycket! Det är också kallt vatten som gäller.

  • Tulpaner gillar inte bilresor! De är precis som barn eller hundar och bör absolut aldrig lämnas i en bil som blir varm. Har du tulpaner med dig på bilfärden och måste lämna dem för andra ärenden, se till att ställa bilen i skuggan eller helst av allt: ta ut blommorna så de får vara på den svalaste platsen som finns, kanske under bilen eller ståendes mot en sval, skuggig vägg.

  • När du kommer hem med blommorna ge dem rent och kallt vatten direkt (och ett nytt snitt med vass kniv, om de är utan lök). De kan se superhängiga ut om det varit varmt ute, men de återhämtar sig snabbt. Du kan låta dem stå och forma sig i pappret en stund så de får en rakare form från början, men de kommer växa vidare i vasen efter att de börjar dricka och sedan slingra sig ut omkring vasen, så som de naturlig gör - och ska göra.

  • Arrangera gärna inte tulpaner ihop med färskklippta påskliljor eller andra från narcissläktet, då narcisser läcker en liten saft som är giftig för andra snittblommor. Problem kan undvikas genom att låta narcisserna läcka ur sig saften i annat vatten en timme innan de sätts ihop med tulpanerna. Klipp inte narcisserna igen efter behandlingen, för då börjar de läcka igen.

  • Det är också bra att tänka på att inte ställa tulpanerna i närheten av mognande frukt så som äpplen. Många frukter avger en gas (Eten, etylengas) som får andra frukter att mogna snabbare. Denna gas påverkar snittblommor väldigt negativt och gör att blommorna mognar och vissnar snabbare.

  • Ett sista tips rörande just plockning av tulpaner och för att undvika slokighet helt och hållet är att plocka tulpanerna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då är stjälkarna mer laddade med vatten än mitt på dagen då de står och svettas och jobbar i full brassande sol.

Det finns mycket att säga om tulpaner, och snittblommor överhuvudtaget. Vi får många frågor om just skötsel och hållbarhet hos oss i butiken, så jag tänker att detta inlägg kanske kan ge lite klarhet och göra lite nytta och samtidigt ge lite mer säkerhet i hanteringen av dessa maffiga och älskade vårblommor! Vi vill verkligen att ni alla ska få njuta så länge det bara går av dessa blomsterälsklingar! Skriv gärna till oss om ni har några funderingar kring detta, så försöker jag fylla i hålen.

Tack för att ni tittade in och läste!
/Lovisa

Att ha ull i påskriset

Ulltussar att sätta i björkris

Ulltussar att sätta i björkris

Färdiga påskris klädda med ulltussar till salu i butiken

Färdiga påskris klädda med ulltussar till salu i butiken

För tredje året i rad firar vi nu påsk i trädgårdsbutiken med hemmagjorda ulltussar i riset. Vi gillar verkligen dessa små tussar och tycker om att de är så hållbara, glada, enkla och lokalproducerade. Vi gör tussarna själva av köpt ull som kommer från Ullcentrum som ligger på norra Öland. De samlar upp ullen från gårdar på Öland, i Blekinge och Småland. De tvättar och bearbetar ullen och färgningen sker med en miljövänligare variant av färg. Jag brukar återanvända tussarna år efter år, för de håller färgen fint, även utomhus! Formen kan behövas puffas till lite då och då, beroende på vad man vill ha för form på tussarna. Jag gillar när tussarna ser ut lite som penntroll, haha, men den smaken är olika har jag lärt mig! De går såklart att fluffa ihop till en annan form.

I vår trädgårdsbutik kan man köpa en påse med denna ull och får då 50 gram och 8 olika glada färger, perfekt till påskpyssel eller till tovning. Vi har även färdiga tussar att köpa, då i pack om tio st - som fyller ett normalstort ris. Här kommer lite bildinspiration!

I trädgårdsbutiken och i webbshopen finns även våra tovade, handklippta ägg med tråd sydd runt om dem. Det är trädgårdsmästare Cilla här som knåpar ihop dem, och visst är de fina! Jag är jätteglad för just den designen. Dessa kan hålla i mer än en människas hel livstid. Ull blir liksom inte dåligt och går nästan inte att förstöra. Det enda som kan vara förödande för ull är egentligen malen som äter ull, det går tack och lov att skydda sig mot dessa på olika sätt, bland annat genom att ha små bitar av röd cederträ ihop med ullen. Vi har inta haft det problemet själva, men det ska tydligen avskräcka malen.

Titta gärna in i vår webbshop eller kom förbi oss i trädgårdsbutiken nu innan påsk då vi öppnar för säsongen. Jag kommer dela exakta tider och datum för årets öppettider inom kort. Håll gärna utkik här på hemsidan, för här blir första platsen jag uppdaterar när vi bestämt tiderna.

När vårlökarna kommer upp lite för tidigt

DSC06618.jpg

Vårlökar som tittar upp i januari och februari

Tips på vad du kan göra

Visst blir man lite lycklig när man ser sina älskade blomsterlökar titta upp på våren! Men som odlare kan man också bli lite förskräckt, iallafall när de tittar upp såhär tidigt! I våra vårlöksområden och i provodlingen vi bedriver för Nelson Garden har vi haft både krokusar, narcisser, tulpaner, våririsar och pärlhyacinter som tittat upp under nästan en månad. Det är lite väl tidigt - om jag får be, så då gäller det att ta hand om situationen - innan det blir ett problem.

De allra flesta vårblommande lökar är extremt tåliga och klarar mycket både frost och snö. De har inga problem med hårt väder. Detta gäller när vårblomman är i ett tidigt stadium. Men har den kommit för långt och knoppen eller kanske till och med blomman är synlig och oskyddad, då kan de skadas, både mekaniskt (av skarp vind och tung snö) men även få skador av hård frost. Detta vill vi nu förhindra, genom att lugna växterna, så de inte tror att det är vår riktigt än. Så då finns det tack och lov en sak man kan göra, och detta tänkte jag visa nu.

Vi lägger granris (jag använder det närodlade riset som blev över efter kransbindarkurserna i höstas och vintras) omkring och över områdena där vårblommorna växer. Målet är att täcka så mycket av jorden och de små skotten som möjligt, för att bädda in plantorna och också täcka marken och på så sätt ‘svalka jorden’. Bar och mörk jord blir lättare varm av vårsol än en jord som är täckt med exempelvis granris, ett lager löv, flis (eller snö!). Här nedanför har jag gjort en liten video där jag visar hur jag gör, och den har även små instruktioner på det som är värt att tänka på. Jag hoppas det kommer till nytta!

Som jag nämner i filmen, glöm inte att kolla till blommorna då och då, så de inte ligger och börjar blomma under sitt vårvintertäcke och kanske kläms där under. Ibland kan man anstränga sig en massa för att sedan bli tvungen att acceptera att naturen gör som naturen vill, tulpanerna kanske verkligen vill blomma i februari eller mars. Och då kan man behöva acceptera det, även om det känns tufft eller fel och ångestfullt. :)

Det jag antar att jag försöker komma till är att man kan använda vad man har och göra vad man kan, men i slutändan så ligger det inte i våra händer. Vi får vara glada och tålmodiga med det vi får. Det är en fin lärdom för livet känner jag. ♥️

Här i detta inlägg ser ni bilder från både januari och februari i år. Vi har haft detta granriset liggandes på dessa bäddar under hela året i princip, men under videon gjorde jag en titt och lade om allt, där det behövdes och tog bort där det helt enkelt inte kunde ligga längre.

Dela och flytta på snödroppar

DSC07862.jpg

Dela och flytta på snödroppar

Nu har jag varit i farten igen. Vädret gör mig så inspirerad att bara vara ute och pyssla, gärna med små projekt som jag nog egentligen inte har tid att unna mig. Men samtidigt så måste jag göra detta. Jag bara måste skapa, annars kan min hjärna aldrig få ro. Jag och Ponyo, (lillvovven) har varit ute och grävt upp, delat och flyttat på snödroppar. Vi har massvis med snödroppar i trädgården - och de bara sprider sig. Jag älskar såna växter! När man har så mycket att man kan dela och sprida dem ännu mer. Underbart!

Jag har länge tänkt att det hade varit fint med en liten rad med snödroppar längst med staketet till trädgården. Det var tvunget att bli av och nu när kastanjestaketet kom upp så kändes detta ännu naturligare att göra. Resultatet av projektet blev också en video där jag delar lite tips om snödroppar och samtidigt visar hur jag gräver upp dem, delar och tänker kring planteringen. Jag hoppas att de kan komma till nytta för någon. Den finns att se precis här nedanför.

Vill du får snabba aviseringar från när jag gör nya videos, kolla in min youtube-kanal och prenumerera på den. Det gör mig alltid glad! :)

Hoppas ni gillar den! Trevlig helg önskar jag er alla!
/ Lovisa