Att ha ull i påskriset

Ulltussar att sätta i björkris

Ulltussar att sätta i björkris

Färdiga påskris klädda med ulltussar till salu i butiken

Färdiga påskris klädda med ulltussar till salu i butiken

För tredje året i rad firar vi nu påsk i trädgårdsbutiken med hemmagjorda ulltussar i riset. Vi gillar verkligen dessa små tussar och tycker om att de är så hållbara, glada, enkla och lokalproducerade. Vi gör tussarna själva av köpt ull som kommer från Ullcentrum som ligger på norra Öland. De samlar upp ullen från gårdar på Öland, i Blekinge och Småland. De tvättar och bearbetar ullen och färgningen sker med en miljövänligare variant av färg. Jag brukar återanvända tussarna år efter år, för de håller färgen fint, även utomhus! Formen kan behövas puffas till lite då och då, beroende på vad man vill ha för form på tussarna. Jag gillar när tussarna ser ut lite som penntroll, haha, men den smaken är olika har jag lärt mig! De går såklart att fluffa ihop till en annan form.

I vår trädgårdsbutik kan man köpa en påse med denna ull och får då 50 gram och 8 olika glada färger, perfekt till påskpyssel eller till tovning. Vi har även färdiga tussar att köpa, då i pack om tio st - som fyller ett normalstort ris. Här kommer lite bildinspiration!

I trädgårdsbutiken och i webbshopen finns även våra tovade, handklippta ägg med tråd sydd runt om dem. Det är trädgårdsmästare Cilla här som knåpar ihop dem, och visst är de fina! Jag är jätteglad för just den designen. Dessa kan hålla i mer än en människas hel livstid. Ull blir liksom inte dåligt och går nästan inte att förstöra. Det enda som kan vara förödande för ull är egentligen malen som äter ull, det går tack och lov att skydda sig mot dessa på olika sätt, bland annat genom att ha små bitar av röd cederträ ihop med ullen. Vi har inta haft det problemet själva, men det ska tydligen avskräcka malen.

Titta gärna in i vår webbshop eller kom förbi oss i trädgårdsbutiken nu innan påsk då vi öppnar för säsongen. Jag kommer dela exakta tider och datum för årets öppettider inom kort. Håll gärna utkik här på hemsidan, för här blir första platsen jag uppdaterar när vi bestämt tiderna.