Kastanjestaket runt odlingarna

DSC07400.jpg

Kastanjestaket runt odlingarna

Äntligen en bra staketlösning runt våra odlingar!

Nu har vi äntligen satt upp ett ordentligt staket runt våra plantskoleodlingar, där vi driver upp alla småplantor och har en liten del av vår snittblomsodling. Vi valde på denna plats att köpa och sätta upp ett kastanjestaket, och i detta inlägg kommer jag dela massor med bilder på resultatet och skriva lite om hur vi tänkt, vart vi köpt det och varför vi valde just det. Det finns många fördelar med detta staket och just nu måste jag säga att detta beslut och köp är bland det bästa vi gjort för vår plats just nu.

Kluven kastanj med egna enestolpar

Kluven kastanj med egna enestolpar

Varför stängsla in odlingarna? Har man inga problem så behöver man såklart inte göra det. Vi har dock alltid haft problem med att våra frigående höns kommer in och sprätter i odlingarna. Vi behöver även kunna hålla våra hundar innanför staketet. Vi har i alla år fått panikstängsla med alla olika sorters nät, både i metall och plast, hönsnät mm. Vi har använt kompostgaller som grindar och gjort en hel del hemmagjorda grindmodeller. Ugh. Vi har även kört på att fläta med hassel ett par år. Det blir väldigt fint, men håller varken inne hundar eller ute höns i vårt fall, dessutom blir det sprött och faller ihop efter några få år. Vi har önskat oss ett rejält, halvpermanent staket så länge nu, något som är fint och håller djuren på rätt plats, men också något som smälter vackert in i vår gröna miljö. Det ska gärna se lite lantligt ut och bli vackert med tiden. Och hållbarheten får gärna vara längre än ett par få år!

Vi valde kastanjestaket

Så det blev äntligen inköp av 80 meter kastanjestaket. Staketet köpte vi hos Ekostaket.se och vi valde höjd 122cm. De kommer levererade ihoprullade i 10-metersrullar och de är verkligen supertunga! Jag har fortfarande stora nästan blå/svart/gröna blåmärken på hela benen efter att ha hanterat och lyft omkring på dem, haha. Att vara minst två och ha skottkärra rekommenderas. Med tanke på hur hållbara staketen är så tycker jag att de är väldigt prisvärda. De är också lätta att sätta på plats och det går jättesnabbt om man är tre stycken som vi var den största delen av tiden.

Staketet består av kluven kastanj bundet med tjock ståltråd. Just kastanj behöver inte behandlas med något, kastanjen innehåller naturlig garvsyra som bevarar träet länge. Jag har läst någonstans att kastanjestaket kan hålla upp till 20 år. Träet blir vackert grått med tiden.

Som stolpar använde vi våra egenhuggna enestolpar. Ene håller också väldigt länge och vi hade stora tjocka stolpar som vi spetsade med yxa och såg. Vi använde även gamla stängselstolpar från hästarnas gamla hagar. Vi gillar ju att återanvända :)

Nog pratat, här är några bilder!
Grindar kommer, det har vi inte hunnit snickra ihop än, men det ska också göras av ene och några småbitar av kastanjestaketet.

DSC07511.jpg
DSC07280.jpg

Jag älskar resultatet! Tänk så vackert det kommer bli ihop med blommorna och grönskan i vår och sommar!

Och nu i slutet av januari måste jag dela lite mer bilder från månaden. Det har varit milt här, så mycket börjar redan titta upp ur jorden. Rabarbern tror att det är vår och krokusar, våririsar och pärlhyacinter är på gång upp för fullt!

Tack och lov verkar tulpanerna ta det lite lugnt än så länge. Jag vill gärna inte att de blommar för tidigt, det hade varit synd om de hinner komma upp för mycket och sedan hamna under djup snö. De klarar mycket kyla och snö visst, men knopparna kan bli lite skadade och fula, så vi hoppas det blir vinter snabbt nu - om det ska bli någon! :)

Innan kastanjestaketet, här står Ponyo och Tassa och tittar ut på hönsen. Ponyo tyckte det var alldeles för roligt att hopp/klättra över det här nätet…

DSC07438.jpg

Till sist vill jag ge en liten del av det här blogginlägget åt vår gamla dam Chilli som nu efter 14 år lämnat oss. <3

8386836052_f3d9ee1c86_h.jpg

Chilli 2005-2020

Tyvärr blev vår lilla och gamla blomsterhund Chilli sjuk häromveckan och hon har nu somnat in. Hon blev 14 underbara år här med oss.

Chilli var min första hund. Hon och jag tävlade agility ganska aktivt ett par år innan hon började få sämre syn. Hon var en absolut mästare på tricks. Hon kunde stå på händer, stapla skålar, halta på kommando, lägga lock på burkar och allt möjligt annat, alla vanliga tricks också såklart.

Det bästa Chilli visste var pannkakor och grädde och att sjunga till pianot ihop med husse.

Hon gjorde livet så roligt och hjälpte mig ut när jag var en osäker tonåring. En underbar kompis!

Vi saknar vår älskade lilla tjej så mycket <3

Gör din krans hos oss, drop-in till helgen + lokal glaskonst av Frida Lundén!

DSC_0089.jpg

Drop-in kransbinderi

Hej i vintervädret! Tänk vilket vackert väder vi fick denna första advent! Vi hade en underbar helg med öppet i butiken, kranskurser och julskyltning inne i Vissefjärda mm. Tack för allt trevligt på sistone! Vi är så glada att vi öppnade upp lite nu inför jul. Det har varit uppskattat verkar det som, och vi gillar att vara hemma och pyssla i butiken. :)

Cilla och jag har funderat på hur vi kan ordna en möjlighet för er att komma hit och binda en egen krans, såhär nu efter att alla kranskurser varit fullbokade sedan väldigt länge. Det hade varit fint att erbjuda en möjlighet för alla som inte kom med på kurserna eller har hunnit göra själv eller få tag på en färdig krans än. Så vi vill nu prova att ha drop-in i kransbinderi till helgen!

Det innebär att en av oss är nere i kransverkstaden och hjälper till och ger lite handledning, bidrar med allt pynt och grönmaterial, redskap och lite enkel fika. Så hjälper vi till så ni får vackra kransar till er själva eller att ge bort. Vad tror ni? Jag tror det kan bli jätteroligt och kreativt!

Vi tänker att man kommer till butiken under våra öppettider och anmäler sig. Det kostar 300kr och vi bidrar med uppvärmd lokal, allt material, alla redskap, handledning vid behov och en enkel julfika på det. Pepparkakor och varm äppelglögg.

Information om vår kransbindar-drop-in

Tider: Helgen 6-8/12. Fredag 6/12 kl. 14-17, lör & sön (7-8/12) kl. 12-15. Drop-in under våra öppettider.
Plats: Fiddekulla Trädgård, bara anmäl dig i butiken under dagen när vi har öppet.
Pris: 300kr/person (vill & hinner du så kan du göra en extra krans för 100kr)
Att tänka på: Ha gärna med handskar och sköna skor. Annars bjuder vi på allt! Ingen föranmälan behövs :)

Kransar har vi till salu i butiken. Gör din egen krans under vårt drop-in i helgen eller köp en färdig av oss.

Kransar har vi till salu i butiken. Gör din egen krans under vårt drop-in i helgen eller köp en färdig av oss.

Nytt i butiken för helgen! Äkta lokalt glaskonsthantverk. Vi säljer Frida Lundéns vackra ljuslyktor. hos oss

Nytt i butiken för helgen! Äkta lokalt glaskonsthantverk. Vi säljer Frida Lundéns vackra ljuslyktor. hos oss

DSC_9979.jpg

Hantverksmässig glaskonst av Frida Lundén

Lokalt konsthantverk i glas. Det älskar vi! Nu ska vi berätta om något annat och nytt. Tillsammans med glasblåsare och glaskonstnär Frida Lundén säljer vi dessa helt fantastiska ljuslyktor i butiken. Frida tillverkar sitt glas här i glasriket, i grannbyn Boda där hon även har ateljé.

Varje liten lykta är helt unik och har tillverkats efter det flytande glasets naturliga rörelser. Jag är absolut förälskad i dem själv och tycker de kan vara en perfekt liten julklapp till en glasälskare (som kanske också uppskattar det hantverksmässiga och lokala). ❤️

De kostar 290:- i butiken och finns i begränsat antal.
Se mer av Fridas skapelser på hennes hemsida som jag länkar till här nedanför. Och på instagram: @fridalundenmorck

Växtstödet/stödnätet i vår snittblomsodling

DSC_1065.jpg

En av de vanligaste frågorna

Vi får många frågor angående nätet vi använder över blomsterbäddarna i vår snittblomsodling. Vad det är till för, var det kommer ifrån och vad bågarna har för funktion? Det är några av de frågor jag äntligen kommer besvara lite mer utförligt här nedanför! Klicka gärna in på bilderna först och se noga på hur det är uppspänt med elrör (plastbågarna) och framförallt armeringsjärn. Armeringsjärn som vi för övrigt bankat ner med hammare i jordklotets absolut stenigaste jord! Bland de svettigare jobben på våren! Jag tycker vi förtjänar en stor applåd för det, hehe *tack så mycket, tack ska ni ha*.

Funktion med nätet

Växtnätet är egentligen ett klätternät som brukar användas vertikalt, men går utmärkt att spänna upp horisontellt för att ge växterna som växer upp och in i det stöd och stadga. Många av er känner kanske till hur lätt många sorters plantor trillar och lägger sig så fort det regnar och blåser under sommaren. Det är också nödvändigt i vår odling för att få många användbara, raka och fina stjälkar. Nätet rullar vi ihop och återanvänder varje år.

Vad gör egentligen bågarna?

De flesta tror att vi använder bågarna för att kunna lägga plast eller fiberduk över bäddarna och på så sätt skydda plantorna mot frost. Det är väl delvis så, men vi använder i så fall bågarna för att vid vissa tillfällen fästa ett speciellt skuggnät för att skydda vårblommor som våra frilandstulpaner, anemoner och ranunkler mot för stark sol och värme.

Framförallt använder vi bågarna för att spänna upp armeringsjärnen och för att skydda oss själva och alla som går i odlingen. Armeringsjärnen som sticker upp ur jorden är vassa och vi sätter elrör/bågar över dem så att vi håller våra kroppar och kläder skyddade när vi jobbar ute på åkern. Och inte minst för att skydda alla självplockare. Vi vill inte att någon ska skada sig ute på åkern, och ber därför alla vara extra försiktiga ute i bäddarna. Det är farligt att springa bland bäddarna, så berätta det för era barn är ni snälla - tack <3!

Kom alltid ihåg att vår odling är en arbetsplats, inte en prydnadsträdgård eller lekplats - (med undantag för våra hundar som inte kan låta bli att springa och leka där ute).

Var finns detta nätet att köpa?

Det smarta nätet brukar vi köpa från Lindbloms.com som har ett stort och bra sortiment av alla slags odlingstillbehör för hobby- och yrkesodlare. Lindbloms håller till delvis i Åfors, bara ca. 20 minuter norr om oss i Fiddekulla. De är även en fin fröfirma med riktigt bra frö. Både grönsaks-, krydd- och blomsterfrö. Fröfirman är baserad i Kivik. Vi kan inte varmt nog rekommendera Lindbloms. De är riktigt bra, så ta gärna en titt in på deras hemsida och sortiment! (inga annonslänkar här, vi är bara väldigt nöjda kunder) :)

DSC_2682.jpg

Hoppas detta hjälpte och gjorde saken med näten över odlingarna lite tydligare. Vi använder för tillfället inte nät över våra dahlior. De får en egen modell med snören runt om sig istället. I år experimenterade vi för första gången med nät över dahlior och tycker det funkade bra, men de behöver dubbla lager nät.

Skriv en kommentar här nedanför om ni har några andra (mekaniska) funderingar kring vår odling. :)

Tack för att ni läste och på återseende!
/ Lovisa

Säsongsöppning den 4 april ~ Nästa vecka!

Säsongsöppning 4/4

Hej kära läsare! Om en vecka (den 4:e april) öppnar vi upp trädgårdsbutiken för året! Här vill jag dela lite bilder på några av de saker vi kommer ha till försäljning eller som nyheter i butiken i år. Vi kommer ha lite specialgrejer runt påsk, såsom ullpyntat björkris, tovade ullägg och lite ekologiska kex och chokladkakor (det är påsk ju!). En ny sak för i år blir vår försäljning av begagnad trädgårdslitteratur. Vi har samlat ihop några av våra gamla favoritböcker i allt vad handlar om trädgård och odling.

Vi kommer även ha många fina vaser (nya & vintage), krukor, blom- och grönsaksfröer från Nelson garden samt en hel del olika sorters odling- och trädgårdstillbehör. Lovisa har målat, designat och vikt kort som går bra att köpa (kanske ihop med en bukett säsongsblommor?) hela säsongen lång. När påskliljorna och tulpanerna börjar blomma så gör vi buketter och buntar till helgerna. Det ser vi fram emot!

Våra öppettider som gäller i vår är:

Mån-ons: stängt
Tors-fre: 12-18
Lör-sön: 10-15

Vi ser så mycket fram emot att få visa upp butiken och allt vi gjort med lokalerna nu under vintern. Det har hänt en hel del kosmetiska ändringar och några strukturella sådana också. Det börjar bli så fint! Vi har satt in en gammal köpmannadisk och satt in fönster där det saknades några förra säsongen, haha. Sakta men säkert håller det på att bli en liten drömaffär av vår gamla ladugård!

I år är vi dessutom nya medlemmar i föreningen 122:an. Tillsammans med ett par andra kreativa skapare och företagare här i trakterna så håller vi gemensamt öppet runt olika högtider (bland annat påsk) året runt. Kolla in på 122:ans hemsida för att hitta många roliga, lokala butiker, matställen och hantverkare mm!

I påsk har vi tillsammans med 122:an under Långfredagen, Påskafton & Påskdagen (19-21 april) öppet alla dagar. Våra tider är 10-16 alla dagar dessa dagar. Se de andra medlemmarnas öppettider på deras hemsidor (som du hittar på 122:ans hemsida länkad här nedanför) och planera en lokal runda i påsk!

Välkomna, ännu en gång till ännu en ny vår hos oss! Nu går vi in i vår tredje säsong, och vi har även i år många nya grejer på gång, som vanligt! Fortsätt håll koll på oss på sociala medier för att följa våra liv som odlare och blomsterkreatörer. @fiddekullatradgard på facebook & instagram.

Påskpyntat björkris med färgad, svensk ull!

Rabarberplantor från vår plantskola

Rabarberplantor från vår plantskola

Varmt välkomna att fira in vår och påsk här hos oss på Fiddekulla Trädgård!