Växtstödet/stödnätet i vår snittblomsodling

DSC_1065.jpg

En av de vanligaste frågorna

Vi får många frågor angående nätet vi använder över blomsterbäddarna i vår snittblomsodling. Vad det är till för, var det kommer ifrån och vad bågarna har för funktion? Det är några av de frågor jag äntligen kommer besvara lite mer utförligt här nedanför! Klicka gärna in på bilderna först och se noga på hur det är uppspänt med elrör (plastbågarna) och framförallt armeringsjärn. Armeringsjärn som vi för övrigt bankat ner med hammare i jordklotets absolut stenigaste jord! Bland de svettigare jobben på våren! Jag tycker vi förtjänar en stor applåd för det, hehe *tack så mycket, tack ska ni ha*.

Funktion med nätet

Växtnätet är egentligen ett klätternät som brukar användas vertikalt, men går utmärkt att spänna upp horisontellt för att ge växterna som växer upp och in i det stöd och stadga. Många av er känner kanske till hur lätt många sorters plantor trillar och lägger sig så fort det regnar och blåser under sommaren. Det är också nödvändigt i vår odling för att få många användbara, raka och fina stjälkar. Nätet rullar vi ihop och återanvänder varje år.

Vad gör egentligen bågarna?

De flesta tror att vi använder bågarna för att kunna lägga plast eller fiberduk över bäddarna och på så sätt skydda plantorna mot frost. Det är väl delvis så, men vi använder i så fall bågarna för att vid vissa tillfällen fästa ett speciellt skuggnät för att skydda vårblommor som våra frilandstulpaner, anemoner och ranunkler mot för stark sol och värme.

Framförallt använder vi bågarna för att spänna upp armeringsjärnen och för att skydda oss själva och alla som går i odlingen. Armeringsjärnen som sticker upp ur jorden är vassa och vi sätter elrör/bågar över dem så att vi håller våra kroppar och kläder skyddade när vi jobbar ute på åkern. Och inte minst för att skydda alla självplockare. Vi vill inte att någon ska skada sig ute på åkern, och ber därför alla vara extra försiktiga ute i bäddarna. Det är farligt att springa bland bäddarna, så berätta det för era barn är ni snälla - tack <3!

Kom alltid ihåg att vår odling är en arbetsplats, inte en prydnadsträdgård eller lekplats - (med undantag för våra hundar som inte kan låta bli att springa och leka där ute).

Var finns detta nätet att köpa?

Det smarta nätet brukar vi köpa från Lindbloms.com som har ett stort och bra sortiment av alla slags odlingstillbehör för hobby- och yrkesodlare. Lindbloms håller till delvis i Åfors, bara ca. 20 minuter norr om oss i Fiddekulla. De är även en fin fröfirma med riktigt bra frö. Både grönsaks-, krydd- och blomsterfrö. Fröfirman är baserad i Kivik. Vi kan inte varmt nog rekommendera Lindbloms. De är riktigt bra, så ta gärna en titt in på deras hemsida och sortiment! (inga annonslänkar här, vi är bara väldigt nöjda kunder) :)

DSC_2682.jpg

Hoppas detta hjälpte och gjorde saken med näten över odlingarna lite tydligare. Vi använder för tillfället inte nät över våra dahlior. De får en egen modell med snören runt om sig istället. I år experimenterade vi för första gången med nät över dahlior och tycker det funkade bra, men de behöver dubbla lager nät.

Skriv en kommentar här nedanför om ni har några andra (mekaniska) funderingar kring vår odling. :)

Tack för att ni läste och på återseende!
/ Lovisa