När vårlökarna kommer upp lite för tidigt

DSC06618.jpg

Vårlökar som tittar upp i januari och februari

Tips på vad du kan göra

Visst blir man lite lycklig när man ser sina älskade blomsterlökar titta upp på våren! Men som odlare kan man också bli lite förskräckt, iallafall när de tittar upp såhär tidigt! I våra vårlöksområden och i provodlingen vi bedriver för Nelson Garden har vi haft både krokusar, narcisser, tulpaner, våririsar och pärlhyacinter som tittat upp under nästan en månad. Det är lite väl tidigt - om jag får be, så då gäller det att ta hand om situationen - innan det blir ett problem.

De allra flesta vårblommande lökar är extremt tåliga och klarar mycket både frost och snö. De har inga problem med hårt väder. Detta gäller när vårblomman är i ett tidigt stadium. Men har den kommit för långt och knoppen eller kanske till och med blomman är synlig och oskyddad, då kan de skadas, både mekaniskt (av skarp vind och tung snö) men även få skador av hård frost. Detta vill vi nu förhindra, genom att lugna växterna, så de inte tror att det är vår riktigt än. Så då finns det tack och lov en sak man kan göra, och detta tänkte jag visa nu.

Vi lägger granris (jag använder det närodlade riset som blev över efter kransbindarkurserna i höstas och vintras) omkring och över områdena där vårblommorna växer. Målet är att täcka så mycket av jorden och de små skotten som möjligt, för att bädda in plantorna och också täcka marken och på så sätt ‘svalka jorden’. Bar och mörk jord blir lättare varm av vårsol än en jord som är täckt med exempelvis granris, ett lager löv, flis (eller snö!). Här nedanför har jag gjort en liten video där jag visar hur jag gör, och den har även små instruktioner på det som är värt att tänka på. Jag hoppas det kommer till nytta!

Som jag nämner i filmen, glöm inte att kolla till blommorna då och då, så de inte ligger och börjar blomma under sitt vårvintertäcke och kanske kläms där under. Ibland kan man anstränga sig en massa för att sedan bli tvungen att acceptera att naturen gör som naturen vill, tulpanerna kanske verkligen vill blomma i februari eller mars. Och då kan man behöva acceptera det, även om det känns tufft eller fel och ångestfullt. :)

Det jag antar att jag försöker komma till är att man kan använda vad man har och göra vad man kan, men i slutändan så ligger det inte i våra händer. Vi får vara glada och tålmodiga med det vi får. Det är en fin lärdom för livet känner jag. ♥️

Här i detta inlägg ser ni bilder från både januari och februari i år. Vi har haft detta granriset liggandes på dessa bäddar under hela året i princip, men under videon gjorde jag en titt och lade om allt, där det behövdes och tog bort där det helt enkelt inte kunde ligga längre.

Dela och flytta på snödroppar

DSC07862.jpg

Dela och flytta på snödroppar

Nu har jag varit i farten igen. Vädret gör mig så inspirerad att bara vara ute och pyssla, gärna med små projekt som jag nog egentligen inte har tid att unna mig. Men samtidigt så måste jag göra detta. Jag bara måste skapa, annars kan min hjärna aldrig få ro. Jag och Ponyo, (lillvovven) har varit ute och grävt upp, delat och flyttat på snödroppar. Vi har massvis med snödroppar i trädgården - och de bara sprider sig. Jag älskar såna växter! När man har så mycket att man kan dela och sprida dem ännu mer. Underbart!

Jag har länge tänkt att det hade varit fint med en liten rad med snödroppar längst med staketet till trädgården. Det var tvunget att bli av och nu när kastanjestaketet kom upp så kändes detta ännu naturligare att göra. Resultatet av projektet blev också en video där jag delar lite tips om snödroppar och samtidigt visar hur jag gräver upp dem, delar och tänker kring planteringen. Jag hoppas att de kan komma till nytta för någon. Den finns att se precis här nedanför.

Vill du får snabba aviseringar från när jag gör nya videos, kolla in min youtube-kanal och prenumerera på den. Det gör mig alltid glad! :)

Hoppas ni gillar den! Trevlig helg önskar jag er alla!
/ Lovisa

Februari kom med sol! (film)

Hej! Idag vill jag dela en liten film jag klippte ihop från trädgårdsarbetet Nils och jag gjorde denna underbara, soliga dag i trädgården. Det finns egentligen inte mycket mer att säga än... Jag hoppas ni gillar och uppskattar filmen!

Här kommer en liten tanke jag fick när jag klippte ihop detta.

Jag är en väldigt lättinspirerad människa, så om någon omkring mig gör något coolt, betydelsefullt eller bara tar tag i något projekt så vill jag också göra det! Jag vill också göra saker och ta för mig av livet! Jag får sånt driv - och jag är naturligt annars en rätt (vågar jag säga det) seg person. Jag hoppas att denna video där vi bara gör dessa ganska vanliga, okomplicerade sysslor kan inspirera någon att gå ut och spendera lite vårvintertid i sin trädgård, se igenom den för året, kanske få nya idéer inför odlingsåret och kanske ta och rycka upp lite maskrosrötter (tänk att det ens går att göra nu!). Det är gott att passa på nu när det är så milt väder. Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att allt man gör i sin trädgård och all tid man spenderar där är så betydelsefull! Jag är så glad att dela den här videon med er. Jag hoppas ni ser glädjen i pysslandet och röjandet, för jag ÄLSKAR det.

Jag planerar att göra fler vardagliga filmer från vårt liv och arbete här på gården. Se till att följa (prenumerera) på vår Youtube-kanal för att få notifikationer om nya filmer jag lägger upp. Vill ni följa oss så blir jag jätteglad! Youtube är min favoritplattform på internet och nu är jag äntligen, efter 10 långa år tillbaka där och publicerar lite igen.
(På den tiden gjorde jag hundvideos om tricks och träning, mycket agility när vi tränade och tävlade. Nu blir det trädgård, blommor, tips och oundvikligen lite hundar såklart).

Jag hoppas ni gillar det och jag hoppas att vi på något sätt kan inspirera! ♥

DSC07588.jpg

Goda soliga hälsningar /Lovisa

Kastanjestaket runt odlingarna

DSC07400.jpg

Kastanjestaket runt odlingarna

Äntligen en bra staketlösning runt våra odlingar!

Nu har vi äntligen satt upp ett ordentligt staket runt våra plantskoleodlingar, där vi driver upp alla småplantor och har en liten del av vår snittblomsodling. Vi valde på denna plats att köpa och sätta upp ett kastanjestaket, och i detta inlägg kommer jag dela massor med bilder på resultatet och skriva lite om hur vi tänkt, vart vi köpt det och varför vi valde just det. Det finns många fördelar med detta staket och just nu måste jag säga att detta beslut och köp är bland det bästa vi gjort för vår plats just nu.

Kluven kastanj med egna enestolpar

Kluven kastanj med egna enestolpar

Varför stängsla in odlingarna? Har man inga problem så behöver man såklart inte göra det. Vi har dock alltid haft problem med att våra frigående höns kommer in och sprätter i odlingarna. Vi behöver även kunna hålla våra hundar innanför staketet. Vi har i alla år fått panikstängsla med alla olika sorters nät, både i metall och plast, hönsnät mm. Vi har använt kompostgaller som grindar och gjort en hel del hemmagjorda grindmodeller. Ugh. Vi har även kört på att fläta med hassel ett par år. Det blir väldigt fint, men håller varken inne hundar eller ute höns i vårt fall, dessutom blir det sprött och faller ihop efter några få år. Vi har önskat oss ett rejält, halvpermanent staket så länge nu, något som är fint och håller djuren på rätt plats, men också något som smälter vackert in i vår gröna miljö. Det ska gärna se lite lantligt ut och bli vackert med tiden. Och hållbarheten får gärna vara längre än ett par få år!

Vi valde kastanjestaket

Så det blev äntligen inköp av 80 meter kastanjestaket. Staketet köpte vi hos Ekostaket.se och vi valde höjd 122cm. De kommer levererade ihoprullade i 10-metersrullar och de är verkligen supertunga! Jag har fortfarande stora nästan blå/svart/gröna blåmärken på hela benen efter att ha hanterat och lyft omkring på dem, haha. Att vara minst två och ha skottkärra rekommenderas. Med tanke på hur hållbara staketen är så tycker jag att de är väldigt prisvärda. De är också lätta att sätta på plats och det går jättesnabbt om man är tre stycken som vi var den största delen av tiden.

Staketet består av kluven kastanj bundet med tjock ståltråd. Just kastanj behöver inte behandlas med något, kastanjen innehåller naturlig garvsyra som bevarar träet länge. Jag har läst någonstans att kastanjestaket kan hålla upp till 20 år. Träet blir vackert grått med tiden.

Som stolpar använde vi våra egenhuggna enestolpar. Ene håller också väldigt länge och vi hade stora tjocka stolpar som vi spetsade med yxa och såg. Vi använde även gamla stängselstolpar från hästarnas gamla hagar. Vi gillar ju att återanvända :)

Nog pratat, här är några bilder!
Grindar kommer, det har vi inte hunnit snickra ihop än, men det ska också göras av ene och några småbitar av kastanjestaketet.

DSC07511.jpg
DSC07280.jpg

Jag älskar resultatet! Tänk så vackert det kommer bli ihop med blommorna och grönskan i vår och sommar!

Och nu i slutet av januari måste jag dela lite mer bilder från månaden. Det har varit milt här, så mycket börjar redan titta upp ur jorden. Rabarbern tror att det är vår och krokusar, våririsar och pärlhyacinter är på gång upp för fullt!

Tack och lov verkar tulpanerna ta det lite lugnt än så länge. Jag vill gärna inte att de blommar för tidigt, det hade varit synd om de hinner komma upp för mycket och sedan hamna under djup snö. De klarar mycket kyla och snö visst, men knopparna kan bli lite skadade och fula, så vi hoppas det blir vinter snabbt nu - om det ska bli någon! :)

Innan kastanjestaketet, här står Ponyo och Tassa och tittar ut på hönsen. Ponyo tyckte det var alldeles för roligt att hopp/klättra över det här nätet…

DSC07438.jpg

Till sist vill jag ge en liten del av det här blogginlägget åt vår gamla dam Chilli som nu efter 14 år lämnat oss. <3

8386836052_f3d9ee1c86_h.jpg

Chilli 2005-2020

Tyvärr blev vår lilla och gamla blomsterhund Chilli sjuk häromveckan och hon har nu somnat in. Hon blev 14 underbara år här med oss.

Chilli var min första hund. Hon och jag tävlade agility ganska aktivt ett par år innan hon började få sämre syn. Hon var en absolut mästare på tricks. Hon kunde stå på händer, stapla skålar, halta på kommando, lägga lock på burkar och allt möjligt annat, alla vanliga tricks också såklart.

Det bästa Chilli visste var pannkakor och grädde och att sjunga till pianot ihop med husse.

Hon gjorde livet så roligt och hjälpte mig ut när jag var en osäker tonåring. En underbar kompis!

Vi saknar vår älskade lilla tjej så mycket <3