Såhär odlar vi tulpaner till snitt

Såhär såg det ut i växthuset den 22:e februari när jag började skriva detta inlägg. Massvis med små tulpaner som tittar upp överallt. Vilken lycka! Det här är våra snittulpaner. Vi ska skörda dem och sälja buntvis, både med och utan löken kvar. Vi har väl en ungefär sådär 16-17 lådor smockfulla med tulpaner. Det är verkligen en glädje att se dem ploppa upp såhär när allt annat är rätt fruset än. I november förra året planterade jag dessa lökar. De har stått i växthusen med fiberduk och bubbelplast på. De har endast fått pyttelite vatten. Jag tänkte dela här hur jag gjort och hoppas det kan inspirera till fler som vill prova att odla tulpaner till snitt, det är egentligen rätt enkelt! Du behöver:

  • Tulpanlökar
  • Kärl med hål i botten att plantera i, gärna en låda av något slag
  • Tidningspapper eller annat papper
  • Jordblandning med sand, torv och planteringsjord
  • Benmjöl
  • Någonting att täcka lådorna med, typ fiberduk eller bubbelplast.
  • Någonstans att övervintra dem, en skyddad, sval plats, typ växthus eller källare.

Såhär planterade jag lökarna:
I november någon gång förra året täckte jag svarta backar/lådor med tidningspapper i botten (viktigt att det är hål i bottnen på backarna). Efter det fyllde jag på ett lager (ungefär 5 cm) med egenblandad jord (av torv, sand och jord och en gnutta benmjöl*) och satte tulpanlökarna tätt tillsammans. Nära, men inte så de rörde vid varandra, se bild till höger. Sen fyllde jag på med mer jordblandning, satte etiketter på allt och ställde ut dem i regnet. Där sög de i sig vatten och började rota sig inför vintern.

Efter någon vecka tog jag in dem i växthuset, ett ouppvärmt sådant, och täckte backarna med två-tre lager fiberduk och bubbelplast. Gnagare kan ställa till med problem för tulpanlökarna, så håll gärna lite koll på det. Något vatten behövs inte under vintern, men när lökarna sedan börjar komma upp på våren så får man hålla lite koll. Vattna eller lägg lite snö på jorden när det verkar torrt. Sen är det bara att vänta...

* Benmjölet hjälper tulpanerna på många olika sätt, bland annat genom att ge dem långtidsverkande gödning och med det ge friskare, gladare plantor som kan hålla sig friska och lättare stå emot bland annat svampsjukdomar (som kan drabba tulpaner hårt!). 

När tulpanerna sedan ser ut kommit upp dröjer det inte många veckor innan de blommar. Vill man odla tulpaner som fleråriga perenner så mår de jättebra av lite näring precis innan de blommar. Något kväverikt och snabbverkande är lämpligt. Får de näring så kommer de vara mer villiga att sätta sidolökar och dela sig och sprida sig. Jag kommer att skörda mina tulpaner som ettåriga och sedan lägga ut lökarna i någon grop där de förhoppningsvis återuppstår nästa eller nästnästa år.. :-)

Går man vidare här på gården nu så får man passa sig för vassa istappar och hungriga höns som vill ha mat hela tiden. Nils står och inspekterar korgflätarpilen som vi fick lite över av sedan i vintras när vi band kransar. Vi är rätt sugna på att plantera en liten pilkoja till våren, vid plantskolan. Det har varit en dröm i några år att krypa in i en livs levande pilkoja, så det kommer nog att ske..! :-)

Såhär någon vecka senare ser det ut såhär i backarna. Det går snabbt nu och tulpanerna växer verkligen så det knakar! Snart är det skördetider.. Åh vad vi längtar efter färg och doft nu! Belöningen av allt arbete blir färgglada, krispiga, underbara tulpaner!

DSC_3064.jpg