Vinterns kransbindarkurser!

dsc_4924.jpg

Vi älskar att binda kransar. Just nu är det höstkransar med ljung, torkade blommor och rötter. Till jul binder vi med ädelgran, vanlig gran och massor med andra fina grönmaterial som håller hela vintern lång. Nu är äntligen några datum färdiga att anmäla sig till våra kransbindarkurser här på hemsidan. Vi älskar att lära ut det här trevliga hantverket och att göra det enkelt att själv få göra sin egen vinterkrans, kanske ihop med en kompis eller två!

Vem som helst är välkommen att anmäla sig. Är man en grupp, kollegor eller kompisgäng så kan ni anmäla er antingen till ett tillfälle som finns här på hemsidan eller kontakta oss så kan vi ordna ett helt eget datum som passar era tider och behov. Det senare är nästan att rekommendera.

På våra jul- & adventkranskurser håller vi till inne i vårt stall/blomsterverkstad. Där har vi samlat ihop massvis med fina grönmaterial och olika sorters kottar mm som vi binder och skapar med. Vi gillar att jobba med det naturliga materialet. Men vi kommer även ha tomtar och lite band och snören att pynta sin krans med om man vill.

Vi ser fram emot flera underbara tillfällen här i år igen. Låt oss skapa riktigt vackra kransar ihop!

Kursen kräver inga förkunskaper och passar alla som gillar att pyssla med växter och det gröna materialet. Vi visar lite inspirationskransar och visar bindteknik. Vi handleder och hjälper er att skapa vackra kransar med det fina naturliga materialet vi har hemma. Du kan välja att binda en tunn krans på stålstomme eller en fylligare på halmstomme.

Vi står för allt material (saxar, tråd, stommar, gran, ris, pynt, band, snören, kottar, tänger, sekatörer osv.). Du behöver inte ha med någonting annat än varma kläder (samt sköna skor)!

I år erbjuder vi även 10% på alla köp i butiken för deltagare på våra kransbindarkurser.

Växtstödet/stödnätet i vår snittblomsodling

DSC_1065.jpg

En av de vanligaste frågorna

Vi får många frågor angående nätet vi använder över blomsterbäddarna i vår snittblomsodling. Vad det är till för, var det kommer ifrån och vad bågarna har för funktion? Det är några av de frågor jag äntligen kommer besvara lite mer utförligt här nedanför! Klicka gärna in på bilderna först och se noga på hur det är uppspänt med elrör (plastbågarna) och framförallt armeringsjärn. Armeringsjärn som vi för övrigt bankat ner med hammare i jordklotets absolut stenigaste jord! Bland de svettigare jobben på våren! Jag tycker vi förtjänar en stor applåd för det, hehe *tack så mycket, tack ska ni ha*.

Funktion med nätet

Växtnätet är egentligen ett klätternät som brukar användas vertikalt, men går utmärkt att spänna upp horisontellt för att ge växterna som växer upp och in i det stöd och stadga. Många av er känner kanske till hur lätt många sorters plantor trillar och lägger sig så fort det regnar och blåser under sommaren. Det är också nödvändigt i vår odling för att få många användbara, raka och fina stjälkar. Nätet rullar vi ihop och återanvänder varje år.

Vad gör egentligen bågarna?

De flesta tror att vi använder bågarna för att kunna lägga plast eller fiberduk över bäddarna och på så sätt skydda plantorna mot frost. Det är väl delvis så, men vi använder i så fall bågarna för att vid vissa tillfällen fästa ett speciellt skuggnät för att skydda vårblommor som våra frilandstulpaner, anemoner och ranunkler mot för stark sol och värme.

Framförallt använder vi bågarna för att spänna upp armeringsjärnen och för att skydda oss själva och alla som går i odlingen. Armeringsjärnen som sticker upp ur jorden är vassa och vi sätter elrör/bågar över dem så att vi håller våra kroppar och kläder skyddade när vi jobbar ute på åkern. Och inte minst för att skydda alla självplockare. Vi vill inte att någon ska skada sig ute på åkern, och ber därför alla vara extra försiktiga ute i bäddarna. Det är farligt att springa bland bäddarna, så berätta det för era barn är ni snälla - tack <3!

Kom alltid ihåg att vår odling är en arbetsplats, inte en prydnadsträdgård eller lekplats - (med undantag för våra hundar som inte kan låta bli att springa och leka där ute).

Var finns detta nätet att köpa?

Det smarta nätet brukar vi köpa från Lindbloms.com som har ett stort och bra sortiment av alla slags odlingstillbehör för hobby- och yrkesodlare. Lindbloms håller till delvis i Åfors, bara ca. 20 minuter norr om oss i Fiddekulla. De är även en fin fröfirma med riktigt bra frö. Både grönsaks-, krydd- och blomsterfrö. Fröfirman är baserad i Kivik. Vi kan inte varmt nog rekommendera Lindbloms. De är riktigt bra, så ta gärna en titt in på deras hemsida och sortiment! (inga annonslänkar här, vi är bara väldigt nöjda kunder) :)

DSC_2682.jpg

Hoppas detta hjälpte och gjorde saken med näten över odlingarna lite tydligare. Vi använder för tillfället inte nät över våra dahlior. De får en egen modell med snören runt om sig istället. I år experimenterade vi för första gången med nät över dahlior och tycker det funkade bra, men de behöver dubbla lager nät.

Skriv en kommentar här nedanför om ni har några andra (mekaniska) funderingar kring vår odling. :)

Tack för att ni läste och på återseende!
/ Lovisa

Höst i butiken, nyheter & öppettider vecka 36!

DSC_5061.jpg

Härliga september är här! Vi har åkern full med blommor och butiken är fylld med lite höstiga plantor och perenner. Varje helg öppnar vi upp med självplock av blommor och det är roligt att se hur populärt det är! Tack för att ni kommer och uppskattar våra blommor så mycket! <3

Den här första veckan i september har vi lite specialhelg framför oss. På fredag har vi öppet självplock som vanligt men på lördagen håller vi stängt i butiken och på åkern. Vi är inte hemma utan gästar istället firandet hos Ljungsleds plantskola i Mörrum. De fyller 100 år och har öppen trädgårdshelg för alla besökare. Läs mer om evenemanget här. Det kommer bli väldigt mysigt och bland annat så är våra favoriter och samarbetspartners Cafe Mandeltårtan på plats och säljer bröd och bullar! Vi kommer ha med det finaste från blomsteråkern i form av buketter och buntar.

Öppettiderna hos Ljungsleds plantskola i helgen är: Lördag och söndag: kl. 11-16

Hos oss har vi öppet som vanligt i Fiddekulla med självplock och öppen butik. Välkomna i helgen!

På blomsteråkern är vi nu mitt i säsongen av självplock, kurser och bukettbinderi. Snart lägger vi upp datum för höstkransbinderi här på hemsidan. Man kommer kunna boka in sig på kurs hos oss för höstkransbinderi i oktober och jul/adventskransar i november och december.

Grupper och kompisgäng är välkomna att höra av sig för att boka ett kransbindartillfälle i höst/vinter hos oss!

Vi ses och hörs snart igen!
/Lovisa

Information om självplock av blommor hos oss

OBS! Gammalt inlägg med inaktuell information! /Lovisa 2020

Självplocka dina blommor i Fiddekulla

Välkommen på självplock av blommor hos oss! Vi odlar mängder med olika sorters blommor, men framförallt dahlior. All vår odling sker på ett naturligt, småskaligt och hållbart vis. Just nu, i början på säsongen har vi bara öppet självplocket vid bestämda datum. Detta på grund av att vi håller kurser i blomsterplock- & binderi och då måste det finnas gott om blommor till våra kursdeltagare att välja mellan. Vi levererar även blommor och jobbar på beställning, så anledningen till att vi har begränsat självplock är för att vi måste tillgodose alla dessa förbokade blommor och beställningar först. Men här nedanför står datumen som vi definitivt har självplock på. Och det mognar och kommer hela tiden nya blommor på fältet! :)

dsc_2293.jpg

Datum för självplock

Sön 18/8 kl 9-15

Fre 23/8 kl 14-18

Lör 24/8 kl 9-15

Obs, stängt Sön 25/8!

Fre 30/8 kl 14-18

Lör 31/8 kl 9-15

Sön 1 /9 kl 9-15

OBS, stängt lördagen den 7 september!

Efter detta har vi generellt sätt öppet självplock varje helg fram till frosten.

 

Såhär går det till i vårt självplock (läs gärna allt)

  • Ingen föranmälan behövs. För öppettider se hemsidan här eller kontakta oss.

  • Ta gärna med en egen hink, men annars finns hink att låna och köpa här.

  • Vi lånar ut saxar och sekatörer.

  • Snöre/gummiband/naturbast och papper & miljöpåse bjuder vi på om du vill arrangera och slå in din bukett här.

  • Blommorna vägs och betalas inne i trädgårdsbutiken.

  • Det går bra att ta med eget fika. Fikaplats och parasoll finns på blomsteråkern.

  • Det går att beställa fika-korg här hos oss. Ring eller sms:a 0734-223730 (Cilla), gärna dagen innan. Kaffe/te, saft, bulle och kaka från Café Mandeltårtan i Ronneby (läs mer om detta längre ner)

  • Gå försiktigt i gångarna, snubbelrisk eftersom marken är ojämn.

  • Barn är såklart välkomna under uppsikt. Inget spring på åkern och i gångarna, där finns vassa armeringsjärn man kan skada sig på.

  • Hundar är såklart också välkomna, men bör vara kopplade då vi har egna hundar och höns som bor på gården.

Priser:

Självplock blommor 100 gram: 35 kr
Hink: 5 kr (ta gärna med egen)
Förbokad fikakorg: 75:-/pers

DSC_1847.jpg

Boka en fikakorg i samband med er självplocksutflykt!

Vi erbjuder fikakorg till besökare som vill fika i samband med att plocka blommor hos oss. Fikabrödet är bakat hos hantverksbageriet Café Mandeltårtan i Ronneby.

Boka en fikakorg och ta med ut på blomsteråkern och fika i samband med blomsterplocket. Ute på åkern har vi sittplatser, parasoll och regnskydd finns. Det går även att sätta sig vid plantskoleområdet där det också finns sittplatser. Eller varför inte ta med en filt och sätt er på gräset där det ser trevligt ut? :)

Fikakorgen förbeställes via telefon eller sms 0734-223730 (Cilla) eller via kontaktformuläret på hemsidan

Detta ingår:Kaffe/te, Saft, Kanel eller kardemummabulle, Småkaka t ex chokladsnitt eller hallongrotta

Pris: 75kr/person

Fikabrödet köper vi från Café Mandeltårtan. Ett hantverksmässigt bageri/café i Ronneby som bara använder noga utvalda och ofta ekologiska råvaror i sina bakverk och bakar allt från grunden.