Vi tar lite höstledigt ♥️

DSC_5256.jpg

Vi tar lite höstledigt, men först.. Den här helgen har vi stängt fredag & lördag. Under lördagen är vi iväg på Långasjö skördemarknad med våra höstkransar. På söndag har vi öppet en sista gång för den här säsongen. Då har vi öppet ihop med våra vänner och kollegor på föreningen 122:an. Se mer på 122:ans hemsida om årets höstrunda! Sen öppnar vi upp igen omkring advent och jul.

Cilla och jag behöver lite tid för att fokusera på ett par olika projekt och kurser just nu. Vi har dessutom en liten valp på gården som behöver extra tid och uppmärksamhet. <3 Nu i veckan blir det iallafall kransbinderi med hortensia, ljung, bär och torkat för hela slanten. Vi kommer att binda kransar på beställning under hela oktober och november för upphämtning i butiken - ett fint alternativ till en bukett (kommer skriva, mer om dessa snart). Och trots att butiken kommer att vara stängd nu så kommer vi fortsätta dela vad vi gör och skapar här såklart.

Säg hej till vår lilla tjej Ponyo, hon är en polski owczarek nizinny (pon). En polsk vallhund. Lik våra två andra Schapendoes-tjejer, men ändå så olik! Vi ser fram emot att lära känna henne mer <3

Självplockssäsongen är slut 2019 - tid för höstkransar

DSC_7137.jpg

Självplocket stängt för säsongen

Hejdå blommorna, vi ses igen nästa år <3. Frosten har kommit till blomsteråkern och avslutat vår blomsäsong. Nu har vi inga mer blommor att plocka till buketter, självplock eller beställningar. Nu ser vi fram emot en ny underbar blomsäsong i april-maj ihop med tulpaner och ranunkler. Det har varit en fantastisk sommar och vi känner oss så nöjda och glada med allt vi fått odla, uppleva och dela i år. Med frosten kommer också en skön lättnad. Det är skönt att gå vidare, om än lite jobbigt i just den stunden man är tvungen att släppa taget.

Nu har vi mycket jobb att göra. Dahlior ska grävas upp för vinterförvaring. Tulpanlökar ska sättas ute på åkern för blomning i vår. Samtidigt binder vi höstkransar av ljung och hortensia och annat vackert som torkar. Vi är igång med höstkranskurserna och binder nu till marknader och till försäljning i trädgårdsbutiken. Blomsäsongen må vara slut, men nu är det tid för kransar!

Nu i helgen kommer vi ha kransar till försäljning hos oss och även ett par på Tingsryds skördemarknad på lördag (5/10). Där kommer Cilla stå ihop med Föreningen 122:an som vi är med i! I butiken finns förutom höstkransar ett gäng plantor för höstplantering, vårblommande blomsterlök (tulpaner, krokus, narcisser mm.) och vi kommer även ha årets sista buketter och blommor som vi hann plocka innan det frös. Välkomna!

Vinterns kransbindarkurser!

dsc_4924.jpg

Vi älskar att binda kransar. Just nu är det höstkransar med ljung, torkade blommor och rötter. Till jul binder vi med ädelgran, vanlig gran och massor med andra fina grönmaterial som håller hela vintern lång. Nu är äntligen några datum färdiga att anmäla sig till våra kransbindarkurser här på hemsidan. Vi älskar att lära ut det här trevliga hantverket och att göra det enkelt att själv få göra sin egen vinterkrans, kanske ihop med en kompis eller två!

Vem som helst är välkommen att anmäla sig. Är man en grupp, kollegor eller kompisgäng så kan ni anmäla er antingen till ett tillfälle som finns här på hemsidan eller kontakta oss så kan vi ordna ett helt eget datum som passar era tider och behov. Det senare är nästan att rekommendera.

På våra jul- & adventkranskurser håller vi till inne i vårt stall/blomsterverkstad. Där har vi samlat ihop massvis med fina grönmaterial och olika sorters kottar mm som vi binder och skapar med. Vi gillar att jobba med det naturliga materialet. Men vi kommer även ha tomtar och lite band och snören att pynta sin krans med om man vill.

Vi ser fram emot flera underbara tillfällen här i år igen. Låt oss skapa riktigt vackra kransar ihop!

Kursen kräver inga förkunskaper och passar alla som gillar att pyssla med växter och det gröna materialet. Vi visar lite inspirationskransar och visar bindteknik. Vi handleder och hjälper er att skapa vackra kransar med det fina naturliga materialet vi har hemma. Du kan välja att binda en tunn krans på stålstomme eller en fylligare på halmstomme.

Vi står för allt material (saxar, tråd, stommar, gran, ris, pynt, band, snören, kottar, tänger, sekatörer osv.). Du behöver inte ha med någonting annat än varma kläder (samt sköna skor)!

I år erbjuder vi även 10% på alla köp i butiken för deltagare på våra kransbindarkurser.

Växtstödet/stödnätet i vår snittblomsodling

DSC_1065.jpg

En av de vanligaste frågorna

Vi får många frågor angående nätet vi använder över blomsterbäddarna i vår snittblomsodling. Vad det är till för, var det kommer ifrån och vad bågarna har för funktion? Det är några av de frågor jag äntligen kommer besvara lite mer utförligt här nedanför! Klicka gärna in på bilderna först och se noga på hur det är uppspänt med elrör (plastbågarna) och framförallt armeringsjärn. Armeringsjärn som vi för övrigt bankat ner med hammare i jordklotets absolut stenigaste jord! Bland de svettigare jobben på våren! Jag tycker vi förtjänar en stor applåd för det, hehe *tack så mycket, tack ska ni ha*.

Funktion med nätet

Växtnätet är egentligen ett klätternät som brukar användas vertikalt, men går utmärkt att spänna upp horisontellt för att ge växterna som växer upp och in i det stöd och stadga. Många av er känner kanske till hur lätt många sorters plantor trillar och lägger sig så fort det regnar och blåser under sommaren. Det är också nödvändigt i vår odling för att få många användbara, raka och fina stjälkar. Nätet rullar vi ihop och återanvänder varje år.

Vad gör egentligen bågarna?

De flesta tror att vi använder bågarna för att kunna lägga plast eller fiberduk över bäddarna och på så sätt skydda plantorna mot frost. Det är väl delvis så, men vi använder i så fall bågarna för att vid vissa tillfällen fästa ett speciellt skuggnät för att skydda vårblommor som våra frilandstulpaner, anemoner och ranunkler mot för stark sol och värme.

Framförallt använder vi bågarna för att spänna upp armeringsjärnen och för att skydda oss själva och alla som går i odlingen. Armeringsjärnen som sticker upp ur jorden är vassa och vi sätter elrör/bågar över dem så att vi håller våra kroppar och kläder skyddade när vi jobbar ute på åkern. Och inte minst för att skydda alla självplockare. Vi vill inte att någon ska skada sig ute på åkern, och ber därför alla vara extra försiktiga ute i bäddarna. Det är farligt att springa bland bäddarna, så berätta det för era barn är ni snälla - tack <3!

Kom alltid ihåg att vår odling är en arbetsplats, inte en prydnadsträdgård eller lekplats - (med undantag för våra hundar som inte kan låta bli att springa och leka där ute).

Var finns detta nätet att köpa?

Det smarta nätet brukar vi köpa från Lindbloms.com som har ett stort och bra sortiment av alla slags odlingstillbehör för hobby- och yrkesodlare. Lindbloms håller till delvis i Åfors, bara ca. 20 minuter norr om oss i Fiddekulla. De är även en fin fröfirma med riktigt bra frö. Både grönsaks-, krydd- och blomsterfrö. Fröfirman är baserad i Kivik. Vi kan inte varmt nog rekommendera Lindbloms. De är riktigt bra, så ta gärna en titt in på deras hemsida och sortiment! (inga annonslänkar här, vi är bara väldigt nöjda kunder) :)

DSC_2682.jpg

Hoppas detta hjälpte och gjorde saken med näten över odlingarna lite tydligare. Vi använder för tillfället inte nät över våra dahlior. De får en egen modell med snören runt om sig istället. I år experimenterade vi för första gången med nät över dahlior och tycker det funkade bra, men de behöver dubbla lager nät.

Skriv en kommentar här nedanför om ni har några andra (mekaniska) funderingar kring vår odling. :)

Tack för att ni läste och på återseende!
/ Lovisa